FOCUS PRESS SETMANAL 143

Els moviments en el gran joc global entre els Estats Units i Xina segueixen acaparant l’atenció dels millors analistes com Martin Wolf, amb especial èmfasi en la guerra freda tecnològica (Manuel Castells, Manuel Muñiz, Ramón Muñoz/Amanda Mars), i amb moltes reserves sobre les decisions de l’Administració Trump (Lluís Bassets) que es basen en una  interpretació incorrecta  del tipus de competència que proposa l’emergència de la potència xinesa. Així, Michael J.Mazarr [1] pensa que aquest error de percepció condueix a que els Estats Units estiguin renunciant al seu principal avantatge competitiu que no és altre que el lideratge dels països democràtics que creuen en la cooperació internacional   i observen les seves regles. I Nicolas Colin apunta que els Estats Units amb la seva política erràtica tenen les de perdre davant el capteniment estratègic de la Xina.

També és obligat prestar atenció al resultats de les eleccions generals a la Índia, amb la reelecció per majoria absoluta del nacionalista Narendra Modi, en sintonia amb els lideratges nacionalistes de Trump, Putin O Bolsonaro (Shashi Tharoor).

Per completar  aquest ràpid repàs a l’actualitat global, destaquem la publicació de lÍndex Elcano de Presència Global, un instrument utilíssim per mesurar els avenços i retrocesos de la globalització.

Els resultats de les eleccions al Parlament Europeu no han diferit gaire de les previsions demoscòpiques: amb un increment rellevant de la participació, s’ha verificat el descens de populars (178)  i socialdemòcrates (153)  que certifica el final de la Gran Coalició europea (331) (Ruth Ferrero-Turrión), sense, però, que l’espai europeista hagi minvat significativament, gràcies a l’ascens de liberals (105) i verds (69) (Nicolas Véron). Es veu frenat així l’ascens del conjunt de les forces nacionalpopulistes i euroescèptiques que sumen aproximadament el 25% de l’eurocambra (175), mentre que l’esquerra anticapitalista (38) retrocedeix.  Veure els anàlisis de Jordi Vaquer, Salvador Llaudes, Jesús A.Núñez Villaverde [2],  Andrés Gil

Aquesta nova correlació de forces (Pedro R.Suanzes) obre la porta a una revisió dels lideratges a les diferents institucions de la Unió (Zaki Laïdi, Lluís Bassets), en detriment dels populars en cas de prosperar l’entesa entre socialistes i liberals (Nacho Alarcón) i, eventualment  els verds. En aquesta situació cal destacar l’oportunitat que té Pedro Sánchez de tornar a posar Espanya a la taula dels grans d’Europa (Ilke/Toygur/Carlos Carnicero, Pedro R.Suanzes).

El resultat per països no deixa, però, de presentar dades inquietants com la victòria descomptada dels brexiters al Regne Unit, la de la Lliga de Matteo Salvini a Itàlia, la del Rassemblement National de Marine Le Pen a França o la del PiS de Jarosław Kaczyński a Polònia. Franco Delle Donne publica un assaig on explica les motivacions dels electors per votar els partits d’ultradreta.

Molts observadors coincideixen en que s’ha produït una repolitització de les eleccions europees que serà beneficiosa per la seva revigorització democràtica (Luis Cornago [3],  Luis Bouza, Gérard Grunberg, Lluís Bassets i, especialment, J.H.H..Weiler).

La creu d’aquesta voluntat de seguir endavant amb la Unió és el Brexit empantanegat que s’ha acabat cobrant la peça de Theresa May (Dan Sabbagh, Ignacio Jurado) que, malgrat la seva desastrosa gestió, suposava el mal menor d’una sortida acordada. A partir d’ara, en plena mutació del sistema polític britànic (Luis Bouza) [4],  es fa més probable  l’escenari d’una ruptura abrupta (Rafa de Miguel, Rafael Ramos).

Les eleccions múltiples del 26-M a Espanya han confirmat a grans trets les tendències de les eleccions generals del 28-A (Kiko Llaneras, Andrés Santana/José Rama, Víctor Lapuente, Enric Juliana, Kepa Aulestia [5],  Ignacio Varela, José Antonio Zarzalejos):

– El PSOE supera tant a les europees (32.8) com a les municipals (29.3), el 28.7% de les generals (Andrés Santana/José Rama)

– El PP, millora el seu percentatge del 16.7%, amb un 20.1 a les europees i un 22.2 a les municipals, gràcies a la seva bona implantació territorial.

– En canvi, Ciudadanos queda lluny del 15.9% i només arriba al 12.2 a les europees i  a un 8.3 a les municipals, mancat de muscle orgànic territorial.

–  Unidas Podemos, queda per sota del 11.1% de les generals a les europees (10.1) i la dispersió i divisió de les seves confluències impedeix una comparació fiable a les municipals.

Vox, es queda molt per sota del 10.3% de les generals, amb un 6.2% a les europees i una presència testimonial a les municipals.

– El conjunt dels partits nacionalistes i regionalistes supera el 10.3% de les generals fins arribar a un 14.3 a les europees i aproximadament a un 13% a les municipals.

Però aquestes tendències generals amaguen batalles políticament significatives a nivell municipal i autonòmic, obertes a pactes de geometria variable i que poden permetre recuperar protagonisme polític tant al Partit Popular com a Ciudadanos i a Vox (Clara Roca). Més difícil és la situació d’Unidas Podemos i les seves confluències que perden pràcticament tot el poder municipal acumulat el 2015 (David Noriega).

Un cop constituïts els nous ajuntaments i comunitats autònomes es tindrà el quadre general que permetrà fixar les coordenades polítiques sobre les que transcorrerà la legislatura (Anabel Díez/Javier Casqueiro, Carlos Elordi,  Lola García, Ricardo Dudda),  el rol polític que pensen jugar els diferents actors polítics (Carlos Sánchez, Enric Juliana) i les possibilitats d’acords transversals per afrontar els grans problemes del país (Fernando Vallespín, Antonio Arroyo Gil).

Sobre el dilema estratègic de Ciudadanos, veure els articles de Josep Ramoneda,  Teodoro León Gross i Manuel Conthe. Sobre la situació delicada, per no dir crítica, d’Unidas Podemos i de Pablo Iglesias, veure els articles de Juan Rodríguez Teruel, Gemma Ubasart, Esteban Hernández, Marc Murtra, Antonio Elorza , Germán Cano [6] i  Santiago Alba Rico, també l’entrevista a Íñigo Errejón.

A Catalunya, la simultaneïtat de les eleccions municipals i europees permeten copsar d’una mirada la complexitat de l’escenari polític (dades de Gesop, entrevista a Àngels Pont [7],  Jordi Muñoz):

ERC continua progressant pas a pas per  arribar a esdevenir  la primera força política del país (23.5% a les municipals), però sense poder abandonar les inseguretats històriques que arrossega,  a la vista de la persistència del factor Puigdemont.

– El PSC, impulsat per l’onada socialista a tota Espanya, segueix recuperant el terreny perdut anteriorment en detriment dels Comuns i Ciutadans (22% a les dues eleccions) i fent-se fort a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

–  Els Comuns pateixen un retrocés similar al que experimenta l’espai de Podemos i les confluències i corren el risc de quedar-se sense visibilitat política si no retenen l’alcaldia de Barcelona (Neus Tomàs).

– L’espai postconvergent experimenta l’esquizofrènica situació de guanyar les europees (28.5%) gràcies a l’atracció de Puigdemont (Francesc-Marc Álvaro, Marçal Sintes) i de patir una severíssima davallada a les municipals (15.4%).

Ciutadans queda molt lluny del resultat autonòmic de 2017 (passa del 25.3% al 8.6% a les europees i al 8.0% a les municipals), penalitzat per la seva inacció política al capdavant de l’oposició i per la seva feble implantació territorial.

– El PP segueix el camí d’esdevenir absolutament irrellevant a Catalunya.

– La CUP pateix un eclipsi, qui sap si momentani; de la mateixa manera que fracassen les  candidatures impulsades per l’ANC.

De tot plegat es dedueix que l’eterna batalla entre ERC i la postconvergència per liderar l’espai independentista es va decantant cap els republicans (Lola García), però mentre no es resolgui el judici de l’1-O i la situació anòmala de Carles Puigdemont (Jordi Nieva-Fenoll), res no pot donar-se per assentat.  I sense la seguretat de dominar clarament aquest espai, ERC seguirà oferint senyals equívocs sobre la seva credibilitat possibilista (Francesc-Marc Álvaro, Juan-José López Burniol). Al mateix temps que arriba l’hora de la veritat pels qui prediquen la necessitat de construir un espai nacionalista moderat no independentista (Toni Aira).

En aquesta tesitura és del tot rellevant la decisió sobre qui governarà  a l’Ajuntament de Barcelona (Toni Sust, Argelia Queralt, Steven Forti),  on ERC es juga culminar la seva victòria a les eleccions municipals (Isabel Garcia Pagan), Ada Colau i els Comuns la seva supervivència política (Jordi Mercader) [8], el PSC demostrar la seva recuperada capacitat d’influència i, finalment,  Manuell Valls reinventar la seva carrera política (Víctor Lapuente).

Tot i manar l’actualitat electoral, segueix sent objecte d’atenció  el desenllaç de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Per entendre’l millor pot ser útil  una reflexió de Jordi Alberich [9] sobre la deserció de les suposades elits catalanes, compartida en gran part per Antoni Puigverd.

Per acabar, recomanem a ulls clucs uns consells per a conservadors (i no tan sols conservadors) de Gregori Luri [10] que en forma d’aforismes publica The Objective i que comença així: “El conservador nunca se queja de que los electores no lo comprenden. Ningún autor teatral serio justifica su fracaso en un estreno diciendo que el público no ha sido de su agrado”.

 

ARTICLES RECOMANATS

(1) Michael J.MAZARR, “This Is Not a Great-Power Competition. Why the Term Doesn’t Capture Today’s Reality” a Foreign Affairs (29-05-19)

(…) “To see the state of international relations today as a new great-power competition is not only inaccurate but dangerous. Viewing competitors as mirror images of one another—as standard-issue great powers, motivated in similar ways and subject to the same kinds of influence—prevents U.S. policymakers from making crucial distinctions. Russia and China, for example,

pose very different challenges for Washington. Both seek regime security and recognition as equal powers, but Russia aims to disrupt the current U.S.-led order whereas China seeks to supplant the United States’ role at the hub of world politics.
Conceiving of the emerging era as a classic great-power competition can not only obscure important differences between competitors but also lead policymakers to overemphasize military power as an instrument to advance U.S. interests. At a time when states are likely to seek competitive advantage primarily through nonmilitary means, this view would reinforce the imbalance in U.S. strategy between military and nonmilitary instruments of power.
Finally and most perilous, a great-power competition frame risks forfeiting the immense power that comes from heading a largely aligned group of rule-following states. The United States is already showing signs that it no longer values its role as leader of the international order it has shaped since the end of World War II. If Washington thinks of itself as one desperate, self-interested geopolitical chess player among many, grasping for temporary and transactional advantages, that role will likely further diminish. The United States would do far better to continue leading the group of nations that holds the predominant share of global economic and military power, is bound together by a dense network of institutions, and remains committed to certain norms, such as those against military aggression and economic predation. To abandon this role would be to walk away from the greatest competitive advantage any great power has ever known.

(2) Jesús A.NÚÑEZ VILLAVERDE, “El agridulce sabor de las elecciones europeas” al blog del Real Insituto Elcano (27-05-19)

(…) “En síntesis, cabría establecer que:
◦ Se ha invertido una sostenida tendencia a la baja que se remonta a las primeras elecciones europeas, celebradas en 1979, con una participación del 61,99%. Desde entonces se había registrado una continua caída, pasando por debajo del 50% en las de 1999, para llegar a su punto más bajo en las de 2014, cuando tan solo se llegó a movilizar a un 42,54% del electorado. Esta vez, sin embargo, algo más de la mitad de los 427 millones de potenciales votantes se acercaron a las urnas en el ejercicio electoral transnacional más relevante del planeta.
◦ El tan temido fantasma de la ultraderecha populista no ha llegado al nivel pronosticado por muchos. Los resultados de quienes, con el informal liderazgo de Matteo Salvini, conforman lo que coloquialmente se conoce ya como “La Europa de las naciones soberanas” queda lejos del 33% de los 751 escaños en disputa, lo que les impide bloquear el proceso europeo al no contar con poder suficiente para evitar que se puedan aprobar por mayoría cualificada muchas de las normas que regulan la vida de los más de 500 millones de habitantes de la Unión.
◦ Eso no quiere decir que las victorias de la Liga Norte italiana o del Reagrupamiento Nacional francés –acompañados de las obtenidas por las huestes del polaco Ley y Justicia o el húngaro Fidesz, sin olvidar al británico Partido del Brexit y a buena parte de los belgas flamencos– no sean inquietantes. En sus manos están ahora en torno al 25% de los escaños del PE, lo que les permitirá poner muchas piedras en el camino que resta hasta que se complete algún día una verdadera unión que permita contar con una voz única en el concierto internacional, precisamente en un momento en el que se acelera el ritmo de competición entre potencias globales (Estados, China y Rusia), mientras que la Unión pierde peso a ojos vista. Es precisamente ese doble reto (hacer frente al antieuropeísmo y dotarse de una voz propia para defender los intereses y valores europeos) lo que debería servir como principal acicate para vencer la cortoplacista visión nacionalista que está ahogando las potencialidades de una Unión que imperiosamente necesitamos para tener alguna posibilidad de responder exitosamente a los numerosos desafíos y amenazas que nos afectan.
◦ Por primera vez desde su creación el PE deja de estar en manos de populares y socialistas. Aunque ambos siguen siendo los primeros de la clase la suma de sus escaños no les permite asegurarse la mayoría de la cámara. Tendrán, por lo tanto, que buscar nuevos socios, sobre todo entre los emergentes liberales de ALDE y los distintos tonos del verde (no solo medioambientalista sino también profundamente europeísta). De hecho, podría decirse que ha sido el buen rendimiento de estos dos últimos lo que más y mejor ha frenado a los euroescépticos y antieuropeístas.
◦ Como bien señala Ignacio Molina, el voto europeísta sigue estando poco europeizado. Hoy por hoy el voto al PE continúa siendo en gran medida un premio o un castigo a fuerzas políticas domésticas, sin que el etéreo «demos» europeo termine por tomar cuerpo. Así se entiende que fuerzas cobijadas bajo la misma adscripción ideológica tengan resultados muy dispares en diferentes países, a la espera de que algún día haya auténticos partidos transnacionales. Y por eso, en ese batiburrillo nacional, cabe tanto que los socialdemócratas alemanes caigan por detrás de los Verdes (lo que hace peligrar su permanencia en la coalición gubernamental) como que su correligionarios españoles, portugueses y holandeses salgan reforzados, mientras los laboristas y conservadores británicos sufren un varapalo monumental a manos del grupo de Nigel Farage, o que Alexis Tsipras tenga que adelantar elecciones en Grecia, tras haber demostrado una capacidad de gestión inaudita en quien fue visto inicialmente como un antisistema y antieuropeísta”  (…)

(3) Luis CORNAGO, “Una legislatura para seguir politizando la Unión Europea” a Agenda Pública (27-05-19)

(…) “Una de las primeras consecuencias de estas elecciones europeas es la necesidad de ensanchar la gran coalición europeísta que tradicionalmente han conformado populares y socialdemócratas. En este nuevo contexto, los partidos liberales van a jugar un rol determinante, como también los harán los verdes en algunas ocasiones. Ello hará necesaria la geometría variable en el Parlamento Europea en función del tipo de asuntos a discutir. Por ejemplo, sabemos que los verdes tienen una aproximación crítica a los acuerdos de libre comercio, mientras que en otras cuestiones se pueden alinear fácilmente con el resto de los partidos centristas para avanzar en la integración. En el otro lado, estos partidos se las verán con los partidos que se oponen frontalmente a las políticas de más integración. Sin embargo, a pesar de los intentos de Salvini en las últimas semanas por formar un nuevo grupo que supere sus divisiones, es probable que estas perduren en el nuevo parlamento (…)

Las últimas investigaciones recientes sobre los patrones de voto en el Parlamento Europeo sugieren la dimensión europea (anti-Unión Europea o pro-Unión Europea) tiene cada vez más importancia a la hora de explicar el sentido del voto de los distintos grupos políticos. Es de prever que esta dinámica sea cada vez más pronunciada en un parlamento particularmente fragmentado y con visiones muy distintas de hacia dónde debe avanzar la Unión Europea. Muchos llevan tiempo reclamando la necesidad de politizar la Unión Europea. Después de una década de crisis y con la necesidad de incluir a nuevos grupos políticos en la coalición para seguir construyendo la Unión Europea parece la legislatura ideal para seguir politizando la Unión. Y en 2024 continuar revirtiendo la tendencia negativa de participación, como ha sucedido por primera vez desde 1979 en estas elecciones donde el promedio de participación en toda la UE ha sido del 50,95 por ciento, ocho puntos más que en 2014”.

(4) Luís BOUZA, “La dimisión de May constata la transformación del sistema político británico” a Agenda Pública (24-05-19)

“… conviene hacer un resumen siquiera rápido de los efectos políticos del Brexit. En primer lugar, la dificultad de May para asumir responsabilidades

políticas a tiempo demuestra la erosión de la principal norma política del país, la soberanía parlamentaria. Dicho principio se ha visto cuestionado constantemente por la interpretación del resultado del referéndum de 2016 como una decisión inmutable, hasta llegar a la caricatura de las votaciones circulares de este año en las que el Parlamento ha actuado como actor de veto, pero incapaz de cambiar la agenda.
En segundo lugar, junto con la soberanía parlamentaria cae también el principio de estabilidad política. El sistema político británico por la intermediación del sistema electoral, reducía la representatividad de la Cámara a cambio de crear mayorías estables. Hoy, sin embargo, cualquier negociación entre Bruselas y Londres se ve empañada por la incertidumbre sobre la posibilidad de que el Parlamento ratifique un acuerdo.
En tercer lugar, el sistema bipartidista está afectado en la medida que la posición sobre la UE atraviesa a ambos partidos creando fugas de diputados y votantes hacia nuevos partidos pro y anti Brexit.
Que la dimisión de May sea resultado de un cambio de estrategia que pasaba por intentar alcanzar un acuerdo con los laboristas –negociaciones de cuya dificultad da cuenta que Corbyn las diera por rotas esta misma semana– demuestra lo difícil que es compatibilizar el modelo de democracia mayoritaria británica con la necesidad de compromiso y negociación que requiere la política europea. La reacción del líder de la oposición pidiendo la convocatoria inmediata de elecciones da cuenta de la irrealidad en la que está instalado el Partido Laborista: cuesta ver cómo un cambio de Gobierno en julio podría crear las condiciones para que se aprobara el acuerdo de salida antes de octubre en la nueva Cámara.
Lo que ha mantenido relativamente unidos a los laboristas hasta ahora ha sido su rechazo al plan de May, pero una mayoría laborista en Westminster –una apuesta enormemente incierta, vista la fragmentación política en curso – se vería con toda seguridad dividida a su vez entre los partidarios de la salida acordada y los partidarios de la permanencia en la UE. ¿Tendrá algún efecto el cambio de primer ministro en las negociaciones del Brexit? Lo escrito más arriba sugiere que las dificultades son estructurales, y aunque quizá un pudiera manejar de forma distinta la situación en el Parlamento, parece que la división en el seno del Partido Conservador es duradera. Si el nuevo primer ministro representa a los halcones en relación con la negociación con Bruselas, es probable que el Consejo Europeo dé las negociaciones por imposibles y se produzca una salida sin acuerdo el 31 de octubre. Una solución contraria a la preferencia expresada por la mayoría de los Comunes hace apenas unas semanas, pero que le vendría impuesta. Take back control, decían”.

(5) Kepa AULESTIA, “Correcciones electorales” a La Vanguardia (28-05-19)

(…) “Las urnas han corregido de manera apreciable la tendencia hacia la fragmentación política, concentrando más de la mitad del voto ciudadano en torno al PSOE y al PP, aunque ello no garantiza que se vayan a abrir camino las políticas de consenso. El presidente Sánchez se mantendrá en la Moncloa con un margen de maniobra más amplio del que obtuvo con la moción de censura. Pero la incomparecencia de Iglesias en la noche electoral y el revés sufrido por Rivera respecto a sus propias expectativas no son precisamente las mejores condiciones para explorar las posibilidades de la geometría variable. El independentismo da señales de haber renunciado a la unilateralidad, evitando nuevos riesgos de judicialización de la crisis catalana. Sin embargo, las secuelas del 1-O se mantendrán durante largo tiempo, con idas y venidas entre los poderes del Estado constitucional y el legislativo y el judicial europeos. Todo mientras el pulso entre Junqueras y Puigdemont man­tiene alta la temperatura secesionista, sin visos de que ninguno de los dos vaya a dar la espalda a la prioridad de entenderse entre ellos, ni siquiera una vez que las inevitables autonómicas diriman la contienda que mantienen, para bosquejar acuerdos transversales con fuerzas no independentistas. Todo mientras tampoco parece realista pensar en nada mejor o más definitivo que una mínima normalización de las relaciones institucionales entre el poder central y la Generalitat. El listado de asuntos urgentes e importantes es tan abrumador, y los partidos están tan desentrenados para el acuerdo –y tan acostumbrados a recurrir a la pendencia–, que es de temer una legislatura llena de sobresaltos” (…)

(6) Germán CANO, “Asesinato en el Consejo Ciudadano” a El País (30-05-19)

(…) “Sobre la disposición a “asaltar los cielos”, acentuada necesariamente en la clandestinidad, MVM escribía en su libro sobre la Pasionaria: “Si el Romanticismo identifica el yo individual como un aspirante a ser el único y el héroe, la inversión instrumental del socialismo científico prefiguraría en ‘El Partido’ como sujeto colectivo, como intelectual orgánico colectivo, todas esas características, ‘El Partido’, depositario instrumental del sentido de la Historia”.
No deja de ser una ironía de la historia que Pablo Iglesias, en 2015, poco después de la irrupción de Podemos, lanzara algunas puyas a Alberto Garzón recurriendo a algunos pasajes de la novela. Llama hoy la atención que se interesara por cómo los marxistas creen que es suficiente “poner música a la letra de las condiciones materiales” sin ser conscientes de que son “tan esclavos de la cultura como todos los demás”. La historia no se repite, pero rima. Desde entonces, su organización no ha hecho más que recuperar viejos modelos, como si la atmósfera cerrada descrita por MVM volviera como escena originaria. A la vista de los malos resultados y de la incapacidad de realizar una autocrítica que no apele a la división interna de la izquierda y culpe a los traidores, resulta ilustrativo evocar su análisis. Aunque la novela se leyó como una crítica al sentido religioso de la militancia, hoy nos ilustra acerca de los procesos de aprendizaje de nuestra cultura política más que cualquier tratado. Podemos ha cambiado nuestro escenario político —¿podría entenderse el actual PSOE de Pedro Sánchez sin ese corrimiento de tierras?—, pero su agotamiento hoy es tan evidente como la situación carrillista descrita por MVM. Se ha cerrado un ciclo y necesitamos pensarlo todo de nuevo: el liderazgo, la forma del partido, la militancia y la relación de la política con la sociedad.
Estamos en 2019 y del llamado hace unos años “régimen zombi del 78 (ni vivo ni muerto del todo)” estamos entrando en un nuevo capítulo de lo que parece una “larga Transición”. Me atrevo a calificar este momento como “régimen sentimental del 78”. Cierto que el miedo ha cambiado de bando: la residual estructura ya no se enroca frente al terror rojo de Podemos; el miedo ahora es a una posible vuelta al pasado. Las “dos Españas” emergen bajo nuevos rostros como una suerte de estado de naturaleza frente a un imaginario del progreso tampoco en buena forma. ¿Algunos síntomas de este momento sentimental? La exagerada despedida de Rubalcaba como “hombre de Estado”; el eco terrorista de la detención de Josu Ternera; el peligro del desdibujamiento de la derecha distanciada del “centro”, el temor a la llegada de la extrema derecha a nuestras instituciones, que solo parcialmente puede entenderse como una “alerta fascista”… Reconozcamos la extraordinaria resistencia de esta cultura política y sus líneas de fuerza históricas, su contumacia ante cualquier impugnación, pero también que esta fase sentimental de “vuelta a la izquierda moral” y bipartidismo de bloques también descansa en suelo frágil. No lo olvidemos atendiendo a la situación económica y geopolítica” (…)

(7) Entrevista a Àngels PONT a Crític (27-05-19): “Junts per Catalunya ha tret el pitjor resultat de la història de Convergència. És un catacrac”

Quins titulars faries de les eleccions municipals?
Primer, que ERC fa el seu millor resultat i guanya clarament. Manté la tendència ascendent que ha mantingut els últims anys i aconsegueix ser el partit més votat per primera vegada des del 1979. El segon titular que caldria destacar és el bon resultat del PSC. En el seu cas, la tendència de pèrdua de vots ha canviat. Han reafirmat el seu espai i s’han consolidat seguint el que ja va passar fa un mes en les eleccions espanyoles. Cal tenir en compte que la participació en aquestes municipals ha estat alta, fins i tot podríem dir que excepcional. Però, en els últims comicis, el context independentista ha fet que la participació electoral sempre sigui alta. De fet, Catalunya és el territori de l’Estat on més ha pujat la participació en les municipals. Des de l’any 1995 no hi havia una participació electoral tan forta en les municipals. En aquell moment, a Barcelona s’enfrontaven Pasqual Maragall i Miquel Roca, i hi havia la gran batalla del PP per superar el PSOE.
I què ha passat en les europees?
La gent ha canviat de vot per a les europees. A la ciutat de Barcelona, per exemple, un 40% de la gent que havia votat ERC en les municipals deia que havia votat Junts per Catalunya en les europees. Aquestes eleccions donen una victòria important a l’independentisme, que augmenta el nombre de vots que ha anat traient en els últims comicis (n’obté un 49,7%), però no acaba d’arribar del tot al 50%. La cara de la victòria d’aquestes eleccions ha estat Carles Puigdemont.
Junts per Catalunya, la nova marca neoconvergent, aguanta el pols gràcies a l’efecte Puigdemont com a figura de “president a l’exili”?
Sí que hi ha hagut un reconeixement transversal del que significa avui per als independentistes la figura de Puigdemont a Europa. Es pot fer l’anàlisi que gràcies a les europees i a la figura de Puigdemont han pogut aguantar. Però, si analitzes el resultat general i l’evolució històrica, les dades són contundents. L’evolució del vot de l’espai convergent va molt a la baixa. En les municipals, Junts per Catalunya ha tret el pitjor resultat de tota la seva història des del 1979. Mai CiU va tenir un resultat pitjor que el que ha tingut ara Junts per Catalunya. S’han quedat en un 15,4% de vot en les municipals.
Tanmateix, Junts per Catalunya ha perdut més de 150.000 vots en les municipals i pràcticament ha quedat arrasada a Barcelona i a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Exacte, aquests són uns resultats pèssims. Junts per Catalunya ha perdut 530 regidors. Ha estat un catacrac. Ha perdut vots; però, sobretot, ha perdut poder arreu del territori. Els resultats són dolents. S’han intercanviat les posicions i els percentatges amb ERC. Fa quatre anys, tenien els mateixos percentatges de vot, però al revés: guanyava Convergència i ERC quedava darrere. Segons els sondejos que hem anat fent fins a l’últim dia al GESOP, hi ha una transferència molt important del vot que el 2015 era de CiU i ara és d’ERC. (…)

(8) Jordi MERCADER, “No hay torres de marfil” a Crónica Global  (30-05-19)

(…) “No hay torres de marfil en la política y quien aspira a etapas de gobierno suficientemente largas e intensas para desarrollar un proyecto debe estar dispuesto a andar por las tierras pantanosas de los pactos con espinas. En su primer mandato, Barcelona en Comú creyó en el milagro de poder gobernar en minoría e ignorando la experiencia acumulada en el propio ayuntamiento como pósito de equipos de gobierno anteriores. Cuando se dio cuenta, el plazo había expirado y el resultado está ahí.
En Cataluña, además de no existir torres de marfil, lo que hay es un muro de intolerancia política que se materializa en el bloqueo de las instituciones y que impidió, por ejemplo, que Miquel Iceta fuera elegido senador por el Parlament. Colau ha hecho campaña contra este bloqueo y cree que el tripartito de izquierdas aportaría el grado de transversalidad exigible a la situación, al margen de una mayoría sin precedentes en el consistorio. Y es tan verdad como improbable que se haga realidad, y no será por su culpa.
Al final, Barcelona en Comú deberá enfrentarse a las dos alternativas más probables: participar en un gobierno con Ernest Maragall al frente, incluida su visión de Barcelona como capital de la república, o defender la alcaldía de Colau, inclinándose por un gobierno con el PSC de cierto riesgo por las dos partes, pero un primer ejercicio de aproximación entre federalistas. Valls no estará en este gobierno ni probablemente le convenga, aunque su gesto de ofrecer los votos necesarios para una investidura anti-independentista aumentará su crédito para su nueva carrera política”.

(9) Jordi ALBERICH, “La deserció de les elits” a política&prosa nº 7 (maig 2019)

(…) “Avui, Catalunya es troba en una situació ben greu, en un atzucac i sense cap orientació de com sortir-ne. En aquestes circumstàncies, a qui correspondria la responsabilitat de liderar el país, es a la política, però veient el panorama, n’hi haurà prou si, en els propers anys, aquesta deixa de deteriorar-se encara més i assoleix una mínima estabilització. La mirada cal, doncs, posar-la en les nostres elits econòmiques, en la seva capacitat per afavorir el retorn de centres de decisió, de conformar nous projectes ambiciosos, i de tornar a tenir una veu pròpia i poderosa on es prenen les decisions polítiques.
Però el procés també ha debilitat les elits des d’una altra perspectiva, potser encara més preocupant. D’una banda, durant aquests anys hem vist com, ben sovint, han conformat un doble discurs. En privat, les crítiques al procés i, en públic, el suport o el silenci davant les posicions polítiques dominants. Les excepcions han estat ben poques. D’altra banda, les fractures del procés també han arribat al món econòmic, fins al punt que resultarà molt difícil que, uns i altres, es comprometin en un projecte compartit de futur. Nomès cal veure el caire que estan prenent les eleccions a les Cambres de Comerç, mostra d’un món empresarial fracturat i polititzat. Podem confiar en aquestes persones per a treure’ns de l’atzucac? Tot plegat no convida gaire a l’optimisme.
Cal recuperar ambició
L’esperança rau en una nova generació d’empresaris que, fins ara, s’ha orientat exclusivament a les seves empreses, que no és poc. A més, malgrat tot, Barcelona encara compta amb actius per consolidar-se en aquest món obert i dinàmic.
Caldria, però, recuperar ambició, trecant amb la dinàmica dominant, la que parla només de petites i mitjanes empreses, les pimes. Un discurs que va arrelant en la política i en les institucions econòmiques. Sens dubte, la pime recull, en molts casos, el millor de l’esperit del capitalisme, l’assumpció de risc i el compromís a llarg termini. Però sense grans empreses, el país s’empetiteix, i les mateixes pimes acaben per debilitar-se. Sovint tinc la sensació que no només som un país petit, sinó que ens trobem còmodes sent cada vegada més petits.
La renovació de les principals institucions econòmiques és també una bona oportunitat perquè emergeixi aquesta nova generació d’empresaris i empresàries, amb un nou protagonisme del món femení doncs, sortosament, són moltes les dones que es troben al davant de noves iniciatives empresarials.
Tot plegat dibuixa un escenari gens senzill. Amb un problema afegit, potser el més rellevant: la tendència a l’autocomplaença del món institucional, d’allò que s’anomena societat civil. El creure’ns, per principi, únics, consistents i plens de coratge. Deixin els meus lectors que acabi recordant novament a Lara quan, amb vocació ben provocadora, s’adreçava a les elits econòmiques dient-los: «A Catalunya es confon el seny amb el caguen». Una expressió a la qual, segurament, tot el que li falta de polida, li sobra de clara i encertada”.

(10) Gregorio LURI, “Consejos -no solicitados- para conservadores con prisas” a The Objective (30-05-19)

(…) El hombre es, por esencia, futurizador y proyectista. Vive en sus proyectos. Por eso en todo hombre hay algo de progresista y quiere políticos que le iluminen lo porvenir (y no sólo el presente).

El hombre es, por esencia, un ser necesitado de acomodo entre lo nuestro. Como este acomodo no se lo puede garantizar el futuro, en todo hombre hay algo de conservador. Por eso quiere políticos que le muestren el valor de lo nuestro.

La verdad política sólo crece en los invernaderos de algunas facultades y en las secciones juveniles de los partidos políticos.

La democracia no puede garantizar el triunfo de la verdad. Pero sí lo que está, políticamente hablando, justo por debajo de la verdad: consensos mayoritarios. Para eso votamos.

(…) Nadie honesto en política se siente siempre orgulloso de los suyos.

Todo partido político es una causa imperfecta.

(…) Frente a la aspiración izquierdista al hombre nuevo, no tengamos reparos en aspirar al modelo burgués del hombre decente.

Todo gobernante llega al poder en nombre de una esperanza… y es desalojado del mismo en nombre de una desesperanza.

Se suele decir que los jóvenes se dejan guiar por esperanzas y los no tan jóvenes por experiencias. En política, todo el mundo quiere ser joven, tenga la edad que tenga.

Cuando, tras el ejercicio del gobierno, un político adquiere el prudente escepticismo que confiere la experiencia, los electores se apresuran a elegir a otro, con menos experiencia, menos prudente escepticismo y más credulidad.

O estás con la realidad o estás expuesto a ella.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada