FOCUS PRESS SETMANAL 125

El Fòrum Econòmic Mundial 2019 que es celebra a Davos des de fa 49 anys (Santiago Carbó)  es caracteritza enguany  per l’absència dels principals líders polítics mundials, tot un símptoma de les hores baixes del globalisme (José Moisés Martín). Tot i això, l’agenda de debats del Fòrum constitueix un índex indispensable per analitzar l’estat del món i les tendències de futur, i és de consulta ineludible el seu Global Risks Report 2019. Per a un seguiment exhaustiu del FEM 2019 veure l’Especial Foro de Davos 2019 d’Antoni Gutiérrez-Rubí. Per a una visió informada i solvent dels problemes de la governança global, veure l’entrevista a Cristina Gallach [1] que publica política&prosa.

En el segon aniversari de l’inici del mandat de Donald Trump han proliferat els balanços de la seva acció política, entre els que destaquem els anàlisis crítics sobre la seva política exterior de Thomas Wright i d’Ana Palacio, de la que en són exemples de plena actualitat la retirada nordamericana de Síria  (Natalia Sancha) i el posicionament bel·ligerant en la greu crisi política de Venezuela (Jorge Galindo). Al mateix temps ressorgeixen amb força els arguments per plantejar l’impeachment del president (Yonni Appelbaum) [2]

La Unió Europea segueix pendent de la resolució de la crisi britànica plantejada per la  incapacitat institucional de trobar una sortida a l’atzucac del Brexit: “la mare de tots els embolics”, com editorialitza The Economist. Sam Lowe i John Springford [3] donen voltes sobre les opcions possibles de Theresa May. Tony Blair no veu altra sortida que un nou referèndum. David Mathieson explica les contradiccions dels laboristes.  Guy Verhofstadt creu que el fracàs polític demana una substitució dels líders britànics. I Daniel Sarmiento descriu les conseqüències de l’escenari d’un Brexit dur.

Mentre, Emmanuel Macron intenta recuperar la iniciativa davant la revolta persistent, tot i que a la baixa, dels gilets jaunes (Henri Weber). A nivell interior,  amb l’operació d’una gran debat nacional (Jean Tirole [4], Tahar Ben Jelloun), i amb mesures destinades a tenir en compte els que es consideren deixats de banda per la globalització (Andrea Rizzi). A nivell europeu, amb la reafirmació de l’aliança franco-alemanya, entesa com el nucli dur del projecte europeu.

Incògnites majors a tot just quatre mesos de les eleccions al Parlament Europeu, en les que les forces  nacionalpopulistes  competiran enfortides (Lluís Bassets)  i aparentment coordinades (Manuel Castells) sota el paraigües ideològic d’un europeisme reaccionari (Manuel Arias Maldonado). Per una visió panoràmica  de les forces en presència i dels seus plantejaments, veure l’estat de la qüestió publicat per Rémy Broc, Moïra Tourneur i Théo Verdier [5] a la Fondation Jean Jaurès.

A la política espanyola no s’aturen els ajustaments dels diversos espais polítics. La sacsejada produïda per l’emergència de Vox (José María Lassalle[6], Xavier Casals, Enric Juliana) està provocant convulsions dins del Partit Popular (Lucía Méndez, Mario Ríos)  i seriosos dubtes sobre la naturalesa política i ideològica de Ciudadanos (Cesáreo Rodríguez Aguilera) [7]

A la vegada, la interrupció de la progressió electoral de Podemos i les seves confluències evidenciada a les eleccions andaluses ha provocat la ruptura entre Iglesias i Errejón, en tant que representants de dues concepcions i estratègies del projecte inicial de Podemos (Juan Rodríguez Teruel [8], Fernando Vallespín, Esteban Hernández, Lluís Orriols, Josep Ramoneda,  Luis Alegre) [9]

Òbviament, tots aquests moviments fan encara més difícil l’estabilitat del govern de Pedro Sánchez, pendent d’una hipotètica aprovació dels Pressupostos del 2019, a la vegada que esdevenen  més incerts els escenaris electorals futurs (Fernando Ónega, Carles Castro).

Aquestes vicissituds polítiques fan gairebé impossible concentrar-se en preveure la reacció davant d’un probable deteriorament de la situació econòmica (Emilio Ontiveros, Raymond Torres), ni aplicar-se al disseny i execució de polítiques públiques fonamentals com la reforma de la Seguretat Social (Joan Coscubiela) o la política de vivenda (Andreu Mas-Colell, Álvaro Ardura/Sonia de Gregorio).

El trencaclosques polític català segueix encallat per la perspectiva imminent del judici als dirigents independentistes (Argelia Queralt)  i per l’enrevessada recomposició de l’espai ex-convergent (Marta Pascal, Valentí Puig, Antoni Puigverd, Javier Pérez Royo), que dificulten la clarificació de les relacions amb el govern Sánchez (Guillem Martínez, Iñaki Ellakuría, Lola García, Kepa Aulestia).

Amb la mirada posada en la sortida del laberint són estimulants les reflexions de Raimon Obiols[10],  Albert Branchadell o  Gabriel Magalhaes.

Finalment, un cop pràcticament decidits tots els caps de llista de les principals candidatures a les eleccions municipals de Barcelona, és molt recomanable el mapa de situació que publica Roger Palà [11] a Crític.

ARTICLES RECOMANATS

(1) Entrevista a Cristina GALLACH a política&prosa nº 2 (desembre 2018): “Els grans actors no juguen el joc de la governança global”

(2) Yonni APPELBAUM, “Impeach Donald Trump” a The Atlantic (march 2019)

(3) Sam LOWE i John SPRINGFORD, “¿Cuáles son las opciones de Theresa May?” a esglobal (17-01-19)

(4) Jean TIROLE, “Le grand pari de Macron” a Project Syndicate (21-01-19)

(5) Rémy BROC, Moïra TOURNEUR i Théo VERDIER, “Les défis d’un scrutin véritablement européen” al blog de la Fondation Jean Jaurès (16-01-19)

(6) José María LASSALLE, “Vox o la brutalidad política” a La Vanguardia (19-01-19)

(7) Cesáreo RODRÍGUEZ-AGUILERA DE PRAT, “¿Es Ciudadanos un partido liberal?” a Agenda Pública (21-01-19)

(8) Juan RODRÍGUEZ TERUEL, “Por qué se rompe Podemos” a El País (21-01-19)

(9) Entrevista a Luis ALEGRE a eldiario.es (23-01-19): “El intento de Podemos de imponer y chantajear a Manuela Carmena rompió una confianza decisiva”

(10) Raimon OBIOLS, “Catalanisme, crisi, identitats” a “L’Hora” de Nou Cicle (21-01-19)

(11) Roger PALÀ, “Mapa per orientar-se a les municipals de Barcelona” a Crític (23-01-19)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada