FOCUS PRESS SETMANAL 124

 

Les vicissituds del Brexit (The Economist, Lluís Bassets) constitueixen un exemple de llibre de com d’una decisió política irresponsable se’n deriven una cadena de conseqüències imprevisibles: la paradoxa d’un sistema polític majoritari incapaç de generar  majories clares sobre l’aplicació del resultat d’un referèndum (Ignacio Molina) [1]; els riscos econòmics no calculats d’haver d’assumir una sortida no acordada de la Unió Europea (Enrique Feás); el contrasentit d’acabar afavorint els interessos estratègics de la Rússia de Putin (Xavier Mas de Xaxàs) …

La fermesa dels 27 en front de la gestió desastrosa del Brexit per part dels polítics britànics és un signe positiu de la fortalesa de la Unió, però no pot amagar-se que les properes eleccions al Parlament Europeu suposaran una prova delicada per a la legitimitat de les institucions comunitàries i la confiança ciutadana que mereixen (Juan Luis Manfredi, Ignacio Molina).

Precisament, de la reconstrucció de la confiança ciutadana en les institucions democràtiques tracta la iniciativa d’Emmanuel Macron [2] d’obrir un gran debat nacional sobre les qüestions clau del futur de França: la fiscalitat, l’organització de l’Estat i de les col·lectivitats públiques, la transició ecològica, la biodiversitat i, finalment, la democràcia i la ciutadania. Però, per meritòria que sigui la voluntat de Macron d’afrontar l’onada de descontentament expressada pels gillets jaunes (Antoni Puigverd, Raquel Montes), està per veure si podrà revertir una desconfiança socialment transversal vers la democràcia representativa,   acompanyada d’una demanda de democràcia directa (Luc Rouban/Cevipof),   que té les seves expressions polítiques més pròximes en el Rassemblement National de  Le Pen i la France Insoumisse de Mélenchon (Gérard Grunberg), i que potser amaga darrera una hipotètica resurrecció de la lluita de classes la reaparició del vell antiparlamentarisme (Olivier Galland).

Amb la presentació del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2019 (Raúl Sánchez/Ana Ordaz  [3], Josep Oliver) ,  el president Pedro Sánchez mostra el seu determini d’allargar la durada de la legislatura (Lola García), a la vegada que presenta les línies mestres d’un futur programa de govern (Joan Tapia), amb la intenció d’aparéixer com l’únic capaç d’ articular un bloc polític que impedeixi el retorn de les dretes al govern. Aquesta aposta de Sánchez interpel·la directament l’independentisme català que ha de decidir-se entre donar oxígen al govern socialista o córrer el risc d’obrir la porta a un govern de dretes condicionat per Vox ( Javier Pérez Royo, Miquel Roca).

La confirmació del pacte de les dretes a Andalusia (Carlos Mármol, Teodoro León Gross, Enric Juliana) assoleix l’objectiu d’acabar amb la llarga hegemonia política socialista, però al mateix temps planteja un dilema estratègic al Partit Popular i a Ciutadans (José Antonio Zarzalejos) entre mantenir la màxima polarització amb el PSOE de la mà de la política catalana (Jordi Ibáñez) o moderar-se per tal de minimitzar els costos del seu acord amb Vox (Juan Rodríguez Teruel) [4]. Sobre com combatre més eficaçment l’extremisme de Vox,  veure els articles d’Eva Anduiza [5], Ignacio Molina, Esteban Hernández i Elena Alfaro.

Un combat en el que ocuparan un lloc central les polítiques d’igualtat de gènere,  amb el temor a retrocessos reals en les polítiques públiques (María Silvestre) i amb la necessitat de resoldre alguns dels debats pendents del moviment feminista (Laura Aznar) [6].

Manuel Arias Maldonado [7] ha dedicat els seus dos darrers article setmanals a Revista de Libros a meditar sobre la idea de futur i la seva relació amb la idea de democràcia i es pregunta com afecta la pèrdua de futur a una vida política que no pot entendre’s sense apel·lar constantment  al futur.  I és en aquesta pèrdua  d’il·lusió en el futur on veu la palanca que fa emergir el populisme.

El passat 4 de gener moria Norman Birnbaum [8], un dels sociòlegs més representatius de l’esquerra nordamericana , del que recuperem un article  sobre el fracàs que suposa la presidència de Donald Trump per a la democràcia nordamericana, en el que dubta de la capacitat real del sistema polític de corregir els disbarats del nou president.

ARTICLES RECOMANATS

(1) Ignacio MOLINA, “Democracia de mayorías sin mayorías” a El País (16-01-19)

“… la democracia británica, por debajo de oropeles neogóticos y protocolos formales enrevesados, había funcionado hasta ahora con sorprendente simplicidad y enorme eficacia. Un sistema fundamentalmente bipartidista (alejado de la compleja fragmentación que es propia del resto de Europa), con gobiernos de partido único, sin un molesto Tribunal Constitucional que anule decisiones legislativas, sin un banco central independiente que condicione la política económica, sin una segunda cámara que merezca ese nombre, donde ni siquiera serían imaginables las extrañas cohabitaciones del semipresidencialismo francés ni, mucho menos, la endiablada separación de poderes con la que los padres fundadores complicaron el devenir de los EE UU. Un sistema basado en tres elementos: los ciudadanos eligen a sus representantes en el parlamento por mayoría simple, también por mayoría simple ese parlamento da su confianza a un gabinete y aprueba las leyes que este le remite, y no hay otro contrapeso real que no sea una mayoría simple alternativa que triunfe en las siguientes elecciones. Pero un sistema magistralmente sencillo requería algunas premisas que en este momento ya no existen: confianza de la ciudadanía hacia sus diputados y de estos hacia sus líderes, alineamientos ideológicos más o menos nítidos (izquierda-derecha) y aceptación por todos de las escasas reglas del juego existentes. El populismo euroescéptico se ha llevado por delante todo eso. En primer lugar, la introducción de un instrumento tan extraño a los usos británicos como el referéndum ha desplazado el modo tradicional de delegar las decisiones en unas élites que hasta ahora no tenían más restricción que rendir cuentas en las siguientes elecciones. Además, la fractura de la sociedad es ahora más compleja y los dos grandes partidos están a su vez divididos en eurófilos y escépticos. Y, por último, no se ha sabido ver que la pertenencia a la UE era un asunto constitucional, una de esas poquísimas cuestiones que no se puede gestionar con mayorías simple sino con amplios consensos. La ironía es que en estos momentos no hay en el horizonte mayoría simple alguna que pueda desbloquear la crisis: ni la permanencia, ni el acuerdo recién rechazado, ni la salida a las bravas”.

(2) Emmanuel MACRON, “Lettre aux Français” (13-01-19)

“En France, mais aussi en Europe et dans le monde, non seulement une grande inquiétude, mais aussi un grand trouble ont gagné les esprits. Il nous faut y répondre par des idées claires.
Mais il y a pour cela une condition : n’accepter aucune forme de violence. Je n’accepte pas, et n’ai pas le droit d’accepter la pression et l’insulte, par exemple sur les élus du peuple, je n’accepte pas et n’ai pas le droit d’accepter la mise en accusation générale, par exemple des médias, des journalistes, des institutions et des fonctionnaires. Si tout le monde agresse tout le monde, la société se défait !
Afin que les espérances dominent les peurs, il est nécessaire et légitime que nous nous reposions ensemble les grandes questions de notre avenir”

(…)

Pour moi, il n’y a pas de questions interdites. Nous ne serons pas d’accord sur tout, c’est normal, c’est la démocratie. Mais au moins montrerons-nous que nous sommes un peuple qui n’a pas peur de parler, d’échanger, de débattre.
Et peut-être découvrirons-nous que nous pouvons tomber d’accord, majoritairement, au-delà de nos préférences, plus souvent qu’on ne le croit.
Je n’ai pas oublié que j’ai été élu sur un projet, sur de grandes orientations auxquelles je demeure fidèle. Je pense toujours qu’il faut rendre à la France sa prospérité pour qu’elle puisse être généreuse, car l’un va avec l’autre. Je pense toujours que la lutte contre le chômage doit être notre grande priorité, et que l’emploi se crée avant tout dans les entreprises, qu’il faut donc leur donner les moyens de se développer. Je pense toujours qu’il faut rebâtir une école de la confiance, un système social rénové pour mieux protéger les Français et réduire les inégalités à la racine. Je pense toujours que l’épuisement des ressources naturelles et le dérèglement climatique nous obligent à repenser notre modèle de développement. Nous devons inventer un projet productif, social, éducatif, environnemental et européen nouveau, plus juste et plus efficace. Sur ces grandes orientations, ma détermination n’a pas changé.
Mais je pense aussi que de ce débat peut sortir une clarification de notre projet national et européen, de nouvelles manières d’envisager l’avenir, de nouvelles idées.
À ce débat, je souhaite que le plus grand nombre de Français, le plus grand nombre d’entre nous, puisse participer.
Ce débat devra répondre à des questions essentielles qui ont émergé ces dernières semaines. C’est pourquoi, avec le Gouvernement, nous avons retenu quatre grands thèmes qui couvrent beaucoup des grands enjeux de la nation : la fiscalité et les dépenses publiques, l’organisation de l’Etat et des services publics, la transition écologique, la démocratie et la citoyenneté. Sur chacun de ces thèmes, des propositions, des questions sont d’ores et déjà exprimées. Je souhaite en formuler quelques-unes qui n’épuisent pas le débat mais me semblent au cœur de nos interrogations.

(3) Raúl SÁNCHEZ Y Ana ORDAZ, “Los 10 gráficos que explican los primeros Presupuestos de Sánchez” a eldiario.es (14-01-19)

(4) Juan RODRÍGUEZ TERUEL, “¿Contra Vox o contra el PSOE?” a Agenda Pública (15-01-19)

“… el PP se enfrenta al mismo dilema estratégico que sufrió el PSOE en 2015: ¿competir por la derecha para luego centrarse, o disputar el centro y esperar que los apoyos más extremos regresen, no por convicción sino por utilidad? Sánchez intentó fugazmente lo primero en su primera etapa, pero acabó recuperando la presidencia, y espera mantenerla, gracias a lo segundo. Es un dilema que se resuelve menos por mutaciones ideológicas que por cómo los líderes escogen sus palabras, sus gestos, sus referentes y sus temas estrellas en la conversación con el electorado. Y en ese aspecto, la dirección de Casado emite preferencias distintas a las elites regionales del partido que siguen gobernando autonomías. Cómo se resuelva esa disonancia determinará el futuro del partido, y de la propia gobernabilidad del país en los próximos años.
Por eso, quizá el debate que viene no es tanto si conviene practicar un cordón sanitario contra los extremos, cuyo resultado en otros países no ha sido muy elocuente, sino más bien qué precio estamos dispuestos a pagar por mantener este nivel de polarización entre los principales partidos del sistema. Seguir ensanchando la fosa entre la nueva coalición gobernante en Andalucía y la minoría política que sostiene la Moncloa es un riesgo sistémico mayor que las expectativas espumosas de algunos sondeos: no sea que seguir azuzando el 155 para tratar de acomplejar al electorado socialista, en vez de desalojar a Sánchez, esté segando la hierba bajo los pies de la derecha moderada y, de paso, se lleve por delante los delicados consensos políticos que esta contribuyó a forjar”.

(5) Eva ANDUIZA, “El reto de Vox” a Agenda Pública (16-01-19)

“El problema que nos plantea Vox no es sólo que introduzca mayor polarización ideológica con respecto a las políticas que se deben seguir en todas estas cuestiones. Es que Vox agudiza, más allá de los límites, la creciente polarización afectiva que, por desgracia, se extiende mucho más allá de este partido: no soportamos a quienes no están de acuerdo con nosotros. Y resulta complicado saber manejar al mismo una posición ideológica y programática clara y definida que no sea, al mismo tiempo, maniquea o demonizante. Necesitamos con urgencia reconocer la legitimidad de posturas con las que estamos en profundo desacuerdo; pero, al mismo tiempo, necesitamos rechazar con toda firmeza los discursos que azuzan el resentimiento y el odio. Ése es el reto”.

(6) Laura AZNAR, “Cinc grans reptes del feminisme per al 2019: de l’ofensiva de Vox als debats no resolts del moviment” a Crític (14-01-19)

“L’any passat, la publicació del llibre ‘La trampa de la diversidad’, del periodista i escriptor Daniel Bernabé, va anar acompanyada de molta polèmica. La tesi que vertebra l’obra és que “el neoliberalisme ha fragmentat la identitat de la classe treballadora”, fent que la relació entre identitat i política hagi mudat de ser comunitària i de classe a aspiracional i individual. Per donar solidesa al seu plantejament, Bernabé situa el focus sobre alguns moviments socials com l’ecologisme, la lluita del col·lectiu LGTBI o el feminisme.
Els arguments que sustenta ‘La trampa de la diversidad’ han reobert un debat dins l’esquerra. L’anàlisi de l’autor ha tingut cert recorregut i ha trobat ressò en diversos espais de l’esquerra: hi ha sectors que entenen que el sorgiment de reivindicacions paral·leles que defensen una suposada identitat diferenciada obvien la dimensió col·lectiva de la lluita obrera. El debat sobre l’anomenada “esquerra identitària” serà un dels punts calents del 2019.
A l’altra banda, però, algunes feministes s’han mostrat contràries a aquests plantejaments. En primer lloc, perquè consideren que s’apropen al feminisme sense coneixement de causa i des d’una perspectiva condescendent que simplifica fins al ridícul els debats del moviment. En segon lloc, perquè aquesta conceptualització ignoraria el seu potencial transformador i la premissa que el feminisme de base és intrínsecament anticapitalista, descolonial i contrari a qualsevol forma d’opressió. I, sobre la fragmentació de la classe obrera, diverses feministes assenyalen que l’alliberament de les dones, lesbianes i ‘trans’, no ha estat mai una prioritat dins les estructures clàssiques de l’esquerra i que això les ha empès a organitzar-se de manera autònoma.

Segons Daniel Bernabé, “mentre que els moviments revolucionaris del segle XX van esforçar-se per buscar què era el que unia persones diferents, l’activisme del segle XXI s’esforça per buscar la diferència de les unitats”. D’aquesta manera, diu l’autor, “mentre el concepte de classe és un intent de buscar quelcom de profundament transversal que travessa nacionalitats, gèneres i races, el ‘movimentisme’ actual sembla encaparrat a crear un sistema d’anàlisi on els individus són posseïdors de privilegis o receptors d’opressions que intercanvien al marge de la seva posició en el sistema productiu”.
Tanmateix, això entra en contradicció amb la interseccionalitat del feminisme, la qual aixopluga lluites contra les diverses formes d’opressió que pateixen les dones i que tenen a veure amb la racialització dels cossos, l’anticapitalisme o la diversitat d’identitats i d’opcions sexuals, entre altres reivindicacions que activistes com Angela Davis o Silvia Federici han sustentat per més de 40 anys. En aquest sentit, hi ha camp per recórrer, és clar, però el feminisme ha aconseguit, com cap altre moviment, establir les bases per començar a fer visibles aquestes opressions”.

(7) Manuel ARIAS MALDONADO, “El futuro” a Revista de Libros (9 i 16/01/19)

“Sobre esta base cultural ‒o, si se quiere, espiritual‒ se hace hoy política democrática. Mientras la lógica de los medios sigue enfocada hacia un futuro cada vez más inmediato, los partidos abusan de la promesa como estímulo electoral: no se conoce todavía al líder que haya renunciado a ella o matizado de manera realista su significado. Y no es de extrañar, pues por su propia naturaleza la política es una actividad que se conjuga en tiempo futuro. ¿Qué aspecto habría de tener una política del presente? Nadie lo sabe, pues no se ha ensayado sino en un solo sentido: la crítica demoledora de la situación existente a fin de que reluzca con más fuerza a su lado la oferta correspondiente. Este imperativo propagandístico, que se complace en la denigración tremendista del presente, dificulta ese entendimiento maduro del progreso que se ha defendido aquí en alguna ocasión: un progreso cierto, pero desigual, que resulta de los rasgos de la especie antes que de la cualidad trascendental de la historia interpretada teológicamente. Pero no parece que este ejercicio de sobriedad pueda llevarse a término: solemos preferir la seducción escatológica del fin de los tiempos. Y así nos va, podríamos concluir. Sin embargo, podría irnos mucho peor: que el presente no se parezca al futuro descrito en Blade Runner ya es, bien mirado, un logro considerable”

(8) Norman BIRNBAUM, “Reflexiones sobre un gran fracaso” a Política Exterior nº 180 (noviembre-diciembre 2017)

“Mientras redacto estas líneas, el presidente de la comisión de Relaciones Exteriores del Senado, el senador republicano Bob Corker, reitera su convencimiento de que Trump no es apto para el cargo. Sin embargo, Corker había declarado previamente que no tratará de renovar el cargo en 2018. Muchos críticos con Trump, en efecto, temen la capacidad del presidente para incitar a sus partidarios a la violencia y servirse de ella. ¿Es el sistema político estadounidense incapaz de corregir el terrible error de haber sentado a Trump en la Casa Blanca? Ciertamente, podríamos recibir más ayuda europea; por ejemplo, los países europeos podrían recuperar el control de las bases de la OTAN desde las cuales las fuerzas armadas estadounidenses llevan a cabo, sin obstáculos de ningún tipo, cualquier misión que el gobierno ordene.
Existen similitudes entre la crisis europea y la estadounidense. Trump debe su victoria a la muy determinada movilización de racistas y xenófobos, a la demonización de los musulmanes y a una vuelta de ese darwinismo social que marcó los periodos más desenfrenados de codicia y explotación por parte de EEUU. Concluiré afirmando sin un ápice de duda algo que ya he escrito en otras ocasiones: Trump es perfectamente capaz de declarar una guerra para justificar el asalto a las libertades civiles y el golpe de Estado permanente. El antiguo baluarte de la democracia occidental, Estados Unidos, necesita desesperadamente la ayuda europea, en asuntos grandes y pequeños”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada