FOCUS PRESS SETMANAL 135

 

Durant aquest mes d’abril, dos esdeveniments internacionals  -la commemoració del 70è aniversari de l’OTAN i la cimera UE-Xina– permeten observar com està canviant el mapa geopolític mundial, amb importants repercussions per a una Europa (Jean Pisani-Ferry) [1] que veu com els Estats Units de Trump (Francisco G.Basterra) es van desentenent del vincle transatlàntic i de la seva institució més representativa, l’OTAN,  (Bernardo de Miguel, Lluís Bassets, Juan Tovar),  i, simultàniament, com la política de mà estesa a la Xina pot acabar sent contraproduent per als seus interessos (Nacho Alarcón, Andrés Ortega, Harold James ).

En el centre de les turbulències geoestratègiques  hi ha la durissima pugna pel domini de la tecnologia digital de cinquena generació que anuncia una nova guerra freda (Manuel Castells), al temps que s’està lliurant una intensa batalla als Estats Units i a Europa per la regulació dels monopolis digitals (Kenneth Rogoff, Lucía Velasco, Xavier Vives).

En el perímetre exterior de la Unió Europea cal seguir amb atenció l’evolució de la crisi política algeriana, amb una transició pilotada de moment per l’exèrcit (Jesús A. Núñez Villaverde, Lluís Bassets) , i que podria ser precursora d’una segona primavera àrab (Xavier Mas de Xaxàs). I a l’Est, les eleccions presidencials a Ucraïna (Anna Gumbau). Precisament sobre el passat d’Ucraïna dins de la Unió Soviètica l’historiadora Anna Applebaum  [2] ha publicat un llibre fonamental Hambruna roja (Debate. Barcelona, 2018) sobre el que és entrevistada a Letras Libres, on també exposa el seu punt de vista sobre les actuals relacions entre Rússia i la Unió Europea.

En el cor de la Unió segueix oberta i incerta la ferida del Brexit, en una cursa contrarellotge (Rafa de Miguel  [3],  Lluís Bassets,),  que només pot conduir a tres  escenaris: un catastròfic Brexit sense acord  (Lluís Foix), una pròrroga curta amb un acord in extremis  ( Nacho Alarcón) o una pròrroga que en la pràctica podria esdevenir indefinida (Timothy Garton Ash, Carlos Carnicero, Jerôme Perrier). D’entre les moltes conseqüències d’aquest procés, The Economist assenyala aquesta setmana la mutació del Partit Conservador en un partit nacionapopulista.

El débil creixement de l’economia alemanya és un altre factor afegit d’inquietud, que posa sobre la taula la qüestió d’una possible crisi del model econòmic alemany (Raymond Torres). Una circumstància que facilita fer-se una pregunta incòmoda: pot reobrir-se la històrica qüestió alemanya?. Robert Kagan [4] en un important article a Foreign Affairs analitza aquesta possibilitat, tot considerant que la política de Trump en contra de la Unió Europea i de l’OTAN i a favor del ressorgiment nacionalista  a molts països europeus està contribuint a crear la tempesta perfecta a Europa. Una Europa i una Alemanya on la garantia de seguretat dels Estats Units, el lliure comerç internacional, l’onada democratitzadora i el reflux del nacionalisme eren les condicions de la pax europea. Una preocupació semblant expressa Peter A.G. van Bergejik en analitzar el futur d’Europa en el marc d’una desglobalització relativa que, en canvi, veu com una oportunitat per afiançar la Unió.

Sobre les eleccions al Parlament Europeu del mes de maig tot just acaba de publicar-se una actualització de la projecció dels resultats (Kantar Public) sense el Regne Unit, que preveu un  retrocés dels dos principals grups popular  (188) i socialista (142), un lleuger avenç dels liberals (72) i el manteniment de verds (51) i l’esquerra unida (49) (Andrea Rizzi), mentre que els tres grups euroescèptics i nacionalistes experimenten evolucions dispars i no  arribarien a configurar la minoria de bloqueig. Veure també la nota d’Héctor Sánchez Margalef sobre la devaluació de la figura del Spitzenkandidadten, així com l’article de Pablo R.Suanzes sobre el menyspreu dels partits espanyols a Europa que es dedueix dels seus criteris per confeccionar les llistes electorals europees.

Les enquestes i els recopilatoris demoscòpics sobre els eleccions del 28-A (Celeste-Tel/eldiario.es, Sociométrica/El Español, NC Report/La Razón, IMOP/El Confidencial, Invymark/La Sexta i les projeccions de Key Data/Público i de Kiko Llaneras/El País) segueixen sense mostrar alteracions significatives dels pronòstics: el PSOE consolida el seu avantatge amb una estimació del 28.6%, el PP no remunta (20.2%), Ciudadanos segueix estancat (15.8%), les peerspectives de Unidas Podemos milloren una mica (13.5%) i Vox cotitza a la baixa (11%). A partir d’aquesta estimació promig, Kiko Llaneras aventura una atribució de 126 escons al PSOE (però amb una forquilla segons els escenaris de 113-138), de 78 escons al PP (71-87), de 54 escons a Ciudadanos (51-60), de 30 a Unidas Podemos (25-34) i de 31 a Vox (25-35). Per tant, els escenaris postelectorals estan oberts a tots els desenllaços.

Els analistes electorals també remarquen la importància de les circumscripcions petites (Kiko Llaneras), d’una volatilitat electoral  creixent  (Sebastián Lavezzolo) o de l’anònim elector mitjà (Rodrigo Terrasa, Ignacio Urquizu). Per a una visió més general de les expectatives electorals, veure l’entrevista a Belén Barreiro. I també el sempre necessari recordatori sobre la funció real de les enquestes demoscòpiques d’Oriol Bartomeus.

Els actors polítics juguen les seves cartes electorals (Lola García): el PSOE amb la prudència  del que va davant i ocupa la centralitat de l’escena (Joan Navarro, José Antonio Zarzalejos, Enric Juliana); el PP y Ciudadanos disputant-se l’hegemonia de la dreta, condicionats per la presència de Vox (Joan Tapia); Unidas Podemos adaptant-se a unes expectatives més precàries (Lucía Méndez); la majoria dels partits nacionalistes perifèrics amb l’esperança de ser decisius, amb l’excepció dels que aposten  decididament per propiciar el caos polític (Fèlix Riera).

Un fet d’especial rellevància ha aparegut enmig de la precampanya electoral: les noves revelacions sobre la utilització de la policia sense control judicial amb finalitats partidistes per part del Govern Rajoy. Pedro Vallín [5] n’ha publicat una peça periodística magistral a La Vanguardia, i tant Miguel Pasquau com Javier Pérez Royo en destaquen la gravetat democràtica, més enllà de les responsabilitats penals.

Potser no té cap sentit escandalitzar-se com fa Francisco J. Laporta, però s’ha convertit en habitual que durant les campanyes electorals els partits polítics eludeixin presentar propostes i debatre amb rigor sobre els problemes de fons de la societat. Carlos Elordi es pregunta perquè l’economia és la gran absent de la campanya electoral, convertida en una “superestructura que sobrevola la realitat”,  com diu Josep Ramoneda.

Com també és inevitable que la campanya a Catalunya giri monotemàticament sobre les seqüeles del procés (Joan Tapia, Isabel Garcia Pagan, Francesc-Marc Álvaro),  sense cap esperança d’avançar amb propostes viables per sortir del cul-de-sac, com constata Jordi Amat després d’assistir al primer debat entre els caps de llista per Barcelona (Sergi Pàmies).  Propostes que, d’altra banda, són considerades tabú per part dels partits estatals, si ens fixem amb la polseguera aixecada per unes consideracions òbvies de Miquel Iceta sobre el funcionament democràtic d’una societat (Jordi Juan, Jordi Mercader).

Mentre, el president Torra  no sembla tenir altra missió que esperar el desenllaç del judici de l’1-O per poder convocar eleccions, confiant en que una sentència prou contundent infli les veles electorals de l’independentisme (Jordi Mercader, Argelia Queralt). Davant d’aquest panorama resulta pertinent la reflexió de Quim Brugué [6] sobre l’estat de la nostra democràcia, desequilibrada per la polarització i amb risc de regressió.

Sobre el judici de l’1-O, veurre les cròniques de Santiago Tarín, José María Brunet, Pablo Ordaz o Guillem Martínez; i els comentaris de Xavier VIdal-Folch, Jordi Nieva-Fenoll i Tsevan Rabtan.

A menys de dos mesos per a les eleccions municipals, amb penes i treballs troben un forat en l’agenda política i mediàtica.  És remarcable la contribució de La Vanguardia al debat amb el suplement Barcelona Més Metropolitana. Idees per rellançar la metròpolis (Miquel Molina).

En l’àmbit del pensament, destaquem la figura de Rafael Sánchez Ferlosio, glossat amb motiu de la seva mort entre molts d’altres per Jordi Amat, Jordi Gracia o Manuel Arias Maldonado[ 7]

També dos comentaris extensos sobre dos llibres importants: el d’Antonio García Maldonado sobre el llibre de Francis Fukuyama Identidad (Deusto. Barcelona, 2019), i el de Manuel Aragón Reyes [8] sobre el llibre de Josu de Miguel i Javier Tajadura Kelsen versus Schmitt. Política y derecho en la crisis del constitucionalismo (Guillermo Escolar. Madrid, 2018).

Finalment, el retrat de Simone de Beauvoir que publica Elvira Navarro [9] a Letras Libres en el marc d’un dossier dedicat a tres pensadores per al segle XXI (Judith Shklar, Iris Murdoch i Simone de Beauvoir).

ARTICLES RECOMANATS

(1) Jean PISANI-FERRY, “Europa y el nuevo imperialismo” a Project Syndicate (1-03-19)

“Económicamente, la Unión Europea está en la avanzada del orden liberal de la posguerra: como firme defensora de la competencia, obligó más de una vez a poderosas empresas extranjeras a respetar sus leyes. Pero geopolíticamente, la UE siempre intentó mantener la economía separada de las relaciones internacionales, de modo que se sentía cómoda en un sistema multilateral basado en reglas, donde el ejercicio absoluto del poder estatal se hallaba necesariamente restringido. El nacionalismo y el imperialismo son sus peores pesadillas.

Europa se enfrenta ahora al desafío de posicionarse en un nuevo contexto en el que el poder importa más que las reglas y que el bienestar de los consumidores. La UE tiene ante sí tres grandes preguntas: si debe reorientar su política de competencia; cómo combinar los objetivos económicos y de seguridad; y cómo evitar convertirse en rehén económico de las prioridades de Estados Unidos en política exterior. Responderlas demandará una redefinición del concepto de soberanía económica”.

(2)  Entrevista a Anne APPLEBAUM a Letras Libres nº 210 (marzo 2019): “El centro derecha pierde votos que van a la extrema derecha”

“Estaba preocupada por Putin desde el principio, porque venía de la KGB, y de una tradición particular, la de Andrópov, una KGB muy paranoica con la democracia, el lenguaje y la retórica. Andrópov era el embajador soviético en Budapest en 1956. Y siempre tuvo una actitud muy desconfiada hacia el poder de los movimientos de la calle y de los intelectuales, creía importante cortar las conversaciones antes de que empiecen. Putin ha adoptado esas ideas. Es una manera de ver el mundo muy propia de la policía secreta. Todo es una operación, no hay gente corriente que pide democracia o justicia, todo se manipula. Ve el mundo como una conspiración, todo lo que hace es una operación de inteligencia, la gente está en mi lado o en tu lado. Es un juego de suma cero. No hay tratados que puedas hacer y sean buenos para todos. Y muchas de las cosas que ves ahora, como la toma de los medios privados, empezaron en cuanto llegó al cargo hace más de quince años, pero en ese momento no se le dio importancia, la gente no quería hablar de eso. Ahora, retrospectivamente, ves lo peligroso que es, controla toda la televisión, casi todos los medios. Y esto le permite emitir estos mensajes antioccidentales.
Ha utilizado las redes sociales e intentado socavar las democracias occidentales. Ha estado experimentando con eso mucho tiempo y no lo hemos sabido hasta 2016. Pero si estuvieras en Estonia te habrías dado cuenta mucho antes, porque empezó ahí, en los Estados bálticos. Ahora lo ha hecho por todo el continente. Es muy barato y es muy fácil. Es mucho más barato que tener un ejército por ahí”.

(3) Rafa de MIGUEL, “¿Están locos estos británicos?” a El País (3-04-19)

Las alternativas de May
Ninguna es buena. Con la fecha del 12 de abril a la vuelta de la esquina (el día impuesto por la UE para un Brexit sin acuerdo), la primera ministra solo tiene ante sí opciones desesperadas. Puede forzar una cuarta votación de su plan, hipnotizada por el hechizo de ver cómo en cada sucesiva prueba parlamentaria los votos en contra se han ido reduciendo. Sigue convencida de que, al llegar al precipicio, hasta los más fanáticos se detendrán. Pero la realidad y las cifras contradicen ese voluntarismo.
Puede pedir una prórroga más larga a Bruselas, pero deberá explicar para qué. Y la mera sugerencia de que utilizaría ese tiempo para negociar un Brexit más suave pondría en pie de guerra a los euroescépticos y rompería el partido. Puede amenazar con un adelanto electoral, pero hasta el conservador más alocado sabe que sería pegarse un tiro en el pie.
Las últimas encuestas dan ventaja al laborismo, y con un Partido Conservador en ruinas y una candidata desautorizada (no habría tiempo ni mecanismo para elegir alternativa) el movimiento sería suicida. O puede devolver la palabra a la ciudadanía, dar su brazo a torcer, y propiciar un segundo referéndum. En contra de sus principios y convicciones. Es, para muchos, la única salida de este embrollo. Pero a nadie se le escapa tampoco que supondría abocar al país a un grado irresistible de división y enfrentamiento cuando las fuerzas y el aguante de unos y otros han llegado ya al límite.

(4) Robert KAGAN, “The New German Question. What Happens When Europe Comes Apart?” a Foreign Affairs (2-04-19)

“These four elements—the U.S. security guarantee, the international free-trade regime, the democratic wave, and the suppression of nationalism—have together kept the old German question buried deep under the soil. There was nothing inevitable about them, however, and they are not necessarily permanent. They reflect a certain configuration of power in the world, a global balance in which the liberal democracies have been ascendant and the strategic competitions of the past have been suppressed by the dominant liberal superpower. It has been an unusual set of circumstances, abnormal and ahistorical. And so has Germany’s part in it”.

(…)

“Four years on, there is less cause for reassurance. Things have again changed. Each of the four elements of the postwar order that have contained the German question is now up in the air. Nationalism is on the rise across Europe; democracy is receding in some parts of the continent and is under pressure everywhere; the international free-trade regime is under attack, chiefly by the United States; and the American security guarantee has been cast in doubt by the U.S president himself. Given Europe’s history, and Germany’s, might not these changing circumstances once again bring about a change in the behavior of Europeans, including the Germans?”

(5) Pedro VALLÍN, “‘Villarejo Rey’, de Sófocles (Una tragedia de periodistas o peristas)” a La Vanguardia (2-04-19)

“La inquietud que consume a buena parte de la profesión estos días obedece a que el espionaje y fabricación de pruebas contra Pablo Iglesias ha puesto sobre la mesa un elemento que hasta ahora era desconocido o, por ser más preciso, una verdad muda. Nadie la había pronunciado en voz alta, a plena luz del día: los periodistas éramos parte fundamental del mecanismo de extorsión y retorcimiento democrático que operaba desde dentro del Estado. El juez, apuntan fuentes de la Audiencia, está a punto de imputar a varios periodistas, todos muy conocidos en la profesión. Hay muchos nervios en el periodismo de la Villa y Corte.
Por eso debatimos en público unos con otros sobre el alcance de la conjura policial, discutimos a qué ministro debemos este GAL sin pistolas, cuándo empezó, hasta dónde alcanza la madriguera de conejo, pero también en qué medida el periodismo que catalizaba el funcionamiento de la extorsión política actuaba desde una ignorancia sincera o fingida”.

(6) Quim BRUGUÉ, “Democràcia esparracada” a Treball (1-04-19)

La polarització política pot estar generant tensions entre diferents opcions polítiques, però també –més greu- pot estar provocant el trencament de l’escenari democràtic on dirimir aquestes diferències. Les posicions polítiques contraposades són habituals en una societat complexa. Poden fins i tot ser una expressió de la seva riquesa. En canvi, la incapacitat per abordar des de l’equilibri democràtic aquestes tensions pot conduir-nos a una autèntica regressió. Intentant posar a la democràcia del nostre costat l’estem esparracant. Esperem que algú sàpiga com recosir-la.

(7) Manuel ARIAS MALDONADO, “Si pasara ya el futuro: en la muerte de Sánchez Ferlosio” a The Objective (2-04-19)

“De alguna manera, toda su intervención periodística estuvo -el pretérito ya duele- regida por la máxima que abre su tribuna sobre la envidia, publicada en El País el 20 de junio de 1980: “Me produce sonrojo mencionar ciertas vulgaridades, pero me aguantaré”. ¡Qué remedio! Ante el espectáculo de la superficialidad, Ferlosio solo podía aplicar, como rezaba el título de otra tribuna, ‘rigor y misericordia’. Difícilmente sorprenderá entonces que se dedicase a las ideas y no a las personas, cuya “identidad” le traía al pairo; de ahí que cuando necesitaba citar a algún contemporáneo soliera tratarlo de usted o de “señor”. Frivolidades, las justas. Pero estábamos avisados: a mitad de los 70 ya dejó escrito que eso de “instruir deleitando” le parecía “la suprema aberración”. Y eso que para él instruir, no educar, es justamente lo que hay que hacer: otra batalla perdida que, con él, perdemos todos”.

(8) Manuel ARAGÓN REYES, “La crisis de la democracia constitucional: ¿un pasado que amenaza volver?” a Revista de Libros (3-04-19)

“En definitiva, si Kelsen entendía que la democracia sólo puede ser democracia pluralista, Schmitt afirmaba lo contrario: que la democracia no puede ser democracia pluralista. La legitimidad de la democracia, para Kelsen, se basa en el reconocimiento de las diferencias en el seno de la comunidad política; para Schmitt, en cambio, en la negación (o, más crudamente, en la abolición) de esas diferencias, esto es, en la necesaria homogeneidad de la propia comunidad política. ¿Democracia pluralista (la de Kelsen) frente a democracia de identidad (la de Schmitt)? ¿Democracia liberal (la de Kelsen) frente a democracia iliberal (la de Schmitt)? No exactamente, pues democracia de identidad y democracia iliberal son falsas denominaciones, pese a que hoy sean expresiones utilizadas con muy escaso rigor, ya que sin pluralismo político y sin libertad no hay, sencillamente, democracia. En el fondo, el enfrentamiento que se produce aquí es entre democracia y antidemocracia. La «democracia kelseniana» puede tener algunos defectos. La «democracia schmittiana», sencillamente, no es democracia”.

(9) Elvira NAVARRO, “Libertad, igualdad y fraternidad. Pensadoras para el siglo XXI” a Letras Libres (1-04-19)

“A la mujer se la ha impedido trascender interesadamente, ya que gracias a su permanencia en la casilla de la Otra, el varón siempre conserva algún privilegio, aunque sea irrisorio: si él mismo no trasciende, si es el último mono de su comunidad, siempre habrá, no obstante, alguien más insignificante que él, la hembra, ante la que se asumirá superior. En este sentido, El segundo sexo puede leerse también como una teoría del ego en la medida en que este se afirma negando al otro. Por otra parte, de esta premisa, demostrada con solvencia en los diferentes campos que se abordan, se deriva la célebre sentencia de que “la mujer no nace, se hace”, idea popularizada y aceptada hoy con amplio acuerdo, sea por la vía positiva o la negativa, esta última especialmente en el ámbito de la biología, pues la ciencia, como bien muestra Angela Saini en su libro Inferior, apoyando con datos la tesis de Beauvoir de que es la cultura la que interpreta la naturaleza, está determinada por la ideología, de tal manera que no hay modo de concluir que el varón sea superior a la hembra y sí, en cambio, que la ciencia no es un lugar neutro, independizado de la ideología (uso el término “ideología” en un sentido amplio, refiriéndolo al conjunto de ideas fundamentales de una persona, de una colectividad, de un tiempo y de una cultura), lo que explica que los resultados que arrojan no pocos estudios científicos se acaben pareciendo sospechosamente a los prejuicios de la época y de quienes los llevan a cabo”.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada