Balanç del club de lectura 2012-2013

Amb la publicació d’aquest dossier donem compte del segon curs d’activitat del Taller de Política, centrada bàsicament en el Club de Lectura.

Creiem que ens hem mantingut fidels al propòsit inicial de llegir i debatre sobre el futur de la democràcia, tot i haver introduït algunes variants en relació al curs anterior.

Així, vam començar amb una immersió en la nostra realitat política més propera i immediata, conscients que la deriva de la crisi econòmica, social i institucional i l’acceleració del temps polític català i espanyol reclamava l’atenció dels participants en el Club de Lectura.

Paradoxalment, vam iniciar aquesta immersió amb un text dels anys trenta del segle XX, amb la intenció que les reflexions d’Amadeu Hurtado sobre el Sis d’octubre ens proporcionessin la distància necessària per pensar fredament sobre l’efervescència sobiranista que viu el país. Amb la col·laboració de Lluís Bassets i la intervenció d”Amadeu Cuito pensem que vam aconseguir el propòsit de situar històricament les vicissituds del present.

Per prosseguir amb aquesta immersió en l’actualitat vam llegir i comentar el darrer llibre d’Enric Juliana, crònica viva de l’Espanya en crisi, plena d’hipòtesis suggerents i controvertides. La presencia del propi Juliana en la sessió de comentaris va suscitar un dels debats més concorreguts i animats de la breu història del Club.

Tot i la temptació de seguir la via més llaminera de fer propostes més vinculades a l’actualitat, vam programar les sessions posteriors amb el criteri d’endinsar-nos en les noves formes de fer política, amb l’objectiu de copsar l’abast dels nous moviments socials i la seva incidència en la cada cop més inajornable regeneració democràtica.

Ho vam fer primer amb la lectura del llibre de Manuel Castells, Redes de indignación y esperanza, amb la guia experta d’Ismael Peña-López, atent a les potencialitats i contradiccions de les xarxes socials.

Però no ens vam poder resistir a una nova immersió en l’actualitat immediata, proporcionada per la crisi política italiana i les eleccions del passat mes de febrer, amb l’eclosió del Moviment 5 Estrelles i del seu líder Beppe Grillo. I ho vam fer sense un llibre de referència, amb molts materials calents i, sobretot, amb la sàvia col·laboració de Ton Vilalta, capaç de competir amb solvència amb Enric Juliana a l’hora d’intentar explicar el laberint/laboratori/teatre polític italià.

Aquesta reflexió sobre el futur de la política, sobre la política que ve, la vam acabar d’arrodonir en un col·loqui matinal del Taller d”Idees, amb la participació d’Oriol Bartomeus, Xavier Casals, Ismael Peña-López, de nou, i Antoni Gutiérrez-Rubí, en el que va estar molt present el recent llibre de Casals sobre el populisme a Espanya en els darrers 25 anys.

En el darrer trimestre vam proposar la lectura de dos llibres més teòrics, enfocats a la necessitat de construir una alternativa a la degeneració democràtica constatada en la majoria de les lectures precedents.

Amb el llibre de Richard Sennett, Juntos, vam poder fer un tast d’un pensament sociològic gens encotillat per l’anàlisi quantitativa, ric en referències històriques i filosòfiques, i orientat a la reflexió sobre la compatibilitat entre competència i cooperació i a la reivindicació d’una modernitat no superada sinó encara no realitzada. Manuel Cruz ens va fer el regal impagable d’una reflexió personal a partir de Sennett sobre la colonització de la política per l’economia i els seus efectes en la vida de les persones quan interioritzen el desordre capitalista.

I per acabar no ens vam resistir a proposar el llibre pòstum de Tony Judt, Pensar el segle XX, que ens va enlluernar quan el vam llegir l’estiu passat. Creiem que és una de les millors maneres d’introduir-se en l’evolució del pensament polític i social de la segona meitat del segle XX i d’entendre els alguns dels grans dilemes civilitzatoris que tenim plantejats. Josep Maria Muñoz ens va recrear l’atmosfera intel·lectual que va fer possible que un notable especialista en història contemporània esdevingués un intel·lectual públic de referència.

No podem deixar d’assenyalar que aquest curs hem seguit gosant presentar-vos unes recomanacions de llibres, amb l’excusa de les festes de Nadal i de Sant Jordi. Un total de vint llibres que, afegits als altres deu recomanats el curs anterior i als tretze llibres llegits en les dues temporades del Club i, comencen a configurar una biblioteca d’un cert gruix.

Procurarem continuar amb aquest costum, de fet abans d’acabar el juliol us farem noves recomanacions. I a la vegada elaborarem un recopilatori dels llibres de la nostra biblioteca.

I també ens fem reso del naixement a Madrid d’una iniciativa germana de la nostra, el club de lectura i pensament polític El Breviario, animat pels amics Imma Aguilar i Rafa Rubio, i amb els que esperem col·laborar en el futur.

En el capítol d’agraïments volem destacar les aportacions valuoses de tots els ponents per orientar i enriquir les nostres lectures. Gràcies Lluís, Enric, Ismael, Ton, Manuel, Josep Maria, Oriol i Xavier.

També volem deixar constància del nostre agraïment a les llibreries La Central i Alibri pel seu acolliment generós, que ens proporciona el marc adequat a una trobada de lectores i lectors.

I sobretot, us donem les gràcies al centenar llarg de persones que heu assistit a alguna de les sessions de debat i? que doneu sentit i estímul a la nostra iniciativa.

Podeu llegir aquí? la resta del dossier.