Tony Judt: “Pensar el segle XX”

El 20 de juny, de 19h a 20’30h, hi haurà sessió del Club de Lectura, també a la llibreria Alibri sobre el llibre de Tony Judt, Pensar el segle XX, editat en català per La Magrana i en castellà per Taurus. Més endavant anunciarem el ponent que introduirà la sessió i us farem arribar uns materials sobre el llibre.

A “Pensar el segle XX” l’historiador Tony Judt (1948-2010) dirigeix la seva excepcional mirada de gran angular sobre els principals corrents de pensament del segle passat. Seguint el fil de la pròpia experiència i autobiografia intel·lectual, Judt traça amb l’eloqüència i l’amenitat que li són característiques la història del pensament del segle XX, els triomfs i els fracassos dels intel·lectuals més influents, i ens n’apropa les idees i el risc que han comportat els seus compromisos polítics. Obra pòstuma, escrita a partir d’una sèrie de converses amb el seu amic i company historiador Timothy Snyder que van tenir lloc durant els darrers mesos de vida de Tony Judt.

 

Per què aquest llibre

A través de l’impressionant obra pòstuma de Tony Judt, “Pensar el segle XX”, fruit d’una sèrie de converses amb el també historiador Timothy Snyder , podem introduir-nos en els principals dilemes del segle XX i en com el pensament polític els ha formulat, interpretat i discutit. L’originalitat de l’obra resideix en com s’entrelliguen la història personal i professional del propi Judt i la història del segle, de manera que esdevé un llibre sobre la vida de la raó i sobre la vida enraonada.

En els nou capítols d’aquesta conversa apareixen -com ens explica Snyder- alguns dels grans temes del pensament polític del segle XX: l’holocaust com a qüestió jueva i alemanya (cap.1), el sionisme i els seus orígens europeus (cap.5), l’excepcionalitat anglesa (cap.2) i l’universalisme francès (cap.5) , el marxisme i les seves temptacions (cap.3), el feixisme i l’antifeixisme (cap.7), la revifalla del liberalisme com a ètica a l’Europa de l’est (cap.6) o la planificació social a Europa i als Estats Units (caps.8 i 9).

Pot dir-se que ens trobem davant d’una obra que destil·la la millor tradició del pensament occidental, sense cap mena de complexe ni de sentit de culpa. Una tradició intel·lectual que es projecta sobre el segle XXI i que Snyder identifica com la recerca de la veritat des del pluralisme, que no s’ha de confondre amb el relativisme: El pluralisme accepta la realitat moral de diverses menes de veritat, però rebutja la idea que totes puguin encabir-se en una mateixa escala, mesurades per un valor únic.

D’acord amb aquesta concepció pluralista, Judt denuncia el pecat intel·lectual del segle: emetre judici sobre el destí dels altres en nom del seu futur d’acord amb el que veus tu …; i, en conseqüència, planteja les contradiccions de l’universalisme: perquè si creus en la llibertat de l’elecció de la gent, però també creus que tu saps millor que altres què és bo per a ells, aleshores estàs davant d’una potencial contradicció; i conclou per mostrar les seves preferències pels tics escèptics, aquells que es dediquen a practicar l’ètica en lloc de teoritzar sobre la moral.

Passar pàgina del segle XX de la mà de Judt ens podria ajudar a deixar enrere els determinismes que el van convertir en el segle de la por, com afirmava Camus, i, alhora, a vacunar-nos contra nous determinismes. Disposats a afrontar les incerteses d’un futur estrany amb les armes de la raó i de la llibertat.

Materials complementaris de “Pensar el segle XX”