Focus press setmanal número 6

Presentació

Aquesta setmana s’ha fet inevitable la candidatura presidencial de Donald Trump pel Partit Republicà nordamericà, contradint dels pronòstics de bona part dels analistes.

Roger Senserrich -del que són impagables les seves cròniques de les primàries demòcrates i republicanes a Politikon- examina les causes de la victòria de Trump i els errors de percepció dels analistes.Tot i que a curt termini la carrera presidencial acapari tota l’atenció, potser sigui més clarificador percebre les línies de fons de la política exterior nordamericana en el nou context internacional multipolar. Mariano Aguirre n’esbossa els trets principals després del gir realista d’Obama i augura que no es produiran canvis substancials amb la nova presidència.

En mig de l’acumulació d’esdeveniments que fan cada dia més evident la profunda crisi europea, John Carlin destaca que l’elecció de Sadiq Khan com alcalde de Londres és un senyal esperançador de la capacitat integradora d’una Europa que no renunciï als seus valors il·lustrats.

Oriol Bartomeus
traça les coordenades de la competició electoral del proper 26-J i destaca que l’escenari buscat tant pel PP com per Podemos-IU és el de la máxima polarització que pot acabar ofegant un PSOE, presoner de la necessitat de retenir votants a la seva dreta (competint amb Ciudadanos) i a la seva esquerra (competint amb Podemos).

Sobre les eleccions del 26-J podeu consultar també el dossier que hem preparat per la sessió del Taller de Política del proper 18 de maig.

 

Podeu descarregar el dossier complet aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.