Focus electoral 2015 (6)

En aquest Focus Electoral 2015 nº 6 intentem proporcionar dades, informacions i anàlisis per copsar l’abast dels canvis polítics provocats per   les eleccions municipals i autonòmiques del passat 24 de maig.

En primer lloc, facilitem els enllaços per consultar  els resultats provisionals de les eleccions municipals i autonòmiques (en el cas de la ciutat de Barcelona fins al detall dels 73 barris i de totes les seccions censals), així com l’accés al dossier de Gesop sobre les eleccions a Catalunya que permet visualitzar fàcilment la sèrie històrica per tal d’interpretar millor les tendències electorals.

En segon lloc, recopilem les enquestes publicades amb posterioritat al 24-M (veure les pàgines especialitzades de El Electoral i Electomania), la majoria sobre les pròximes eleccions generals espanyoles,  i que reflecteixen bastant el resultat de les municipals, amb un PP per davant, malgrat la fortíssima davallada, un PSOE que se li aproxima, i uns pronòstics per a Podemos i Ciudadanos per sota dels publicats en els primers mesos de l’any. També és de gran interès l’enquesta sobre les eleccions catalanes (Gesop/El Periódico) efectuada després del trencament de Convergència i Unió.

En tercer lloc, ens fem ressò de diversos treballs que extrapolen els resultats de les les eleccions autonòmiques (Gonzalo Castro, El Electoral) i les municipals (J.A.Vega, Carles Castro) a les eleccions generals, que coincideixen en preveure una victòria del PP, però molt lluny de la majoria absoluta, un manteniment del PSOE en els termes del 2011, i unes millors perspectives per a Podemos que per a Ciudadanos. Per la seva banda, Carles Castro ha elaborat uns escenaris sobre els efectes electorals de la ruptura entre CDC i UDC.

En quart lloc, hem seleccionat una sèrie d’anàlisis i comentaris sobre els resultats de les eleccions, els pactes postelectorals, les expectatives de cara a les properes generals i, en el cas de Catalunya, les perspectives de les possibles eleccions del 27-S.

Sobre la fiabilitat de les enquestes preelectorals podeu llegir el comentari de José Juan Toharia.

Visions generals dels resultats electorals ens les proporcionen Javier Ayuso, Ignacio Jurado, Carlos Martorell … i al blog de Metroscopia podem trobar anàlisis sobre els canvis en la cultura política, que apunten a una superació de l’esquema bipartidista i a un escenari pluripartidista.

Sobre els resultats i les perspectives del PP, veure el comentari de Nacho Plata; del PSOE, l’anàlisi d’Ignacio Varela; i de Podemos i les candidatures d’unitat popular, els textos de José Fernández-Albertos i Máriam Martínez Bascuñán). També és interessant la reflexió de Marta Romero sobre l’evolució del vot en blanc i el vot nul.

A nivell territorial, hem seleccionat les anàlisis sobre els resultats a la ciutat de Barcelona d’Oriol Bartomeus, Carles A.Foguet i Lluís Bassets, així com la interessant reflexió d’Oriol Nel·lo sobre els elements de continuïtat i de ruptura en el govern de la ciutat. Sobre els resultats a Catalunya i la seva projecció en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, amb l’afegit de la ruptura de Convergència i Unió i la hipòtesi d’una candidatura d’unitat popular, veure els textos d’Oriol Bartomeus, Roger Palà i Lluís Orriols).

També hem volgut significar la importància dels resultats al País Valencià, sobre els que recollim els comentaris de Josep Vicent Boira i Enric Juliana.

Finalment, hem recopilat diverses opinions sobre els imprescindibles pactes postelectorals, la seva incidència en el canvi de cultura política en marxa i els possibles problemes de governabilitat: Astrid Barrio, Pablo Simón/María Ramos, Roger Senserrich, Jorge Galindo i Sandra León.

Podeu llegir aquí el DOSSIER.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.