Catalunya en un atzucac

25 d’abril de 2016, a les 18’30 hores.

Llibreria Alibri (Balmes, 26).

Amb Jordi AMAT i Josep Maria MUÑOZ

Quan a la tardor del 2011 el Taller de Política va iniciar la seva activitat erem conscients de la dificultat que suposava intentar aportar elements per ajudar entendre els esdeveniments atzarosos propis d’un temps de transició. Però no imaginàvem que l’evolució de la política catalana ens proporcionés una sorpresa rere l’altra. Ingènuament confiats en la vigència de les  lliçons de la història, no creiem possible que la política catalana s’instal·lés durant tant de temps en una realitat virtual, mentre la nostra realitat circumdant afronta  amb creixents dificultats problemes d’una magnitud i gravetat insospitats només fa uns pocs anys.

Per intentar mitigar -en la mesura possible- la nostra perplexitat hem demanat a Jordi Amat i Josep Maria Muñoz -dos “valors segurs” i contrastats en anteriors sessions del Taller-  la seva reflexió sobre el moment de atzucac pel que passa el nostre país, convençuts que donarà pas a un debat apassionat al que us convoquem.

Sense ànim d’exhaustivitat hem preparat el breu dossier que segueix a continuació, amb la selecció d’uns quants articles recents que poden proporcionar algunes pistes útils per interpretar alguns dels darrers esdeveniments. Des de l’elecció in extremis del nou president de la Generalitat i la formació d’un govern recolzat per una majoria parlamentària independentista però heterogènia a l’impacte en el panorama polític català del resultat de les eleccions generals, seguit d’un impasse polític que sembla porta ineluctablement a uns nous comicis, passant pels dubtes creixents que l’enfrontament soterrat entre possibilistes i radicals projecta sobre l’estratègia independentista.

DOSSIER: Catalunya en un atzucac

Lluís Bassets proposa una plantilla de lectura en forma de trilema per interpretar l’atzucac al que porta perseguir objectius incompatible sentre sí.

Carles Castro i Oriol Bartomeus constaten la relativa pèrdua de suports de l’independentisme i les conseqüències que comporta la seva fragmentació electoral.

L’anàlisi d’Iolanda Fresnillo sobre el deute de la Generalitat il·lumina el gir possibilista que s’endevina en el govern Puigdemont/Junqueras.

I l’extemporani debat sobre la llengua, que comenta Paola Lo Cascio, és un símptoma de les tensions entre les diferents sensibilitats de l’independentisme

Roger Palà dibuixa l’estat de la qüestió del procés de refundació de Convergència Democràtica.

Finalment, deixar constància que hi ha qui segueix pensant en com trobar una sortida viable a l’actual situació … Una sortida que requereix la gosadia de pensar l’impensable, com creu Anton Costas, i la serenitat per ponderar adequadament les propostes plantejades, com fa Cesáreo Rodríguez Aguilera en la seva rdossier-tdp-25-04-16.docxeflexió sobre el referèndum.

Llegir complet aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.