Focus electoral 13: eleccions del 20D

En aquest  Focus Electoral previ  al 20-D es recullen alguns indicadors sintètics de les moltes enquestes publicades: promig de les estimacions de vot i d’escons, com  el de Political Markets; estimacions basades en el càlcul de probabilitats, com la de Kiko Llaneras; o prediccions de “gurús” de moda, com Jaime Miquel … Però, també, fixem l’atenció en l’enquesta del CIS de novembre, amb articles de Sebastián Lavezzolo, Kiko Llaneras, Ignacio Jurado, Sandra León, Jorge Galindo i Ignacio Varela … I fora del temps legalment previst, recollim la referència del tracking de Gesop/El Periódic d’Andorra de la darrera setmana de campanya.

D’aquest garbuix de prediccions es pot preveure que el PP serà la força més votada, en aplegar en torn del 27% de vots i dels 115 escons,  seguit del PSOE, en torn del 20% de vots i dels  80 escons. Molt a prop, però, el seguiran Ciudadanos, amb un 19% i uns 60 escons, i Podemos i aliats, amb un 17% i uns 55 escons.

El decantament dels indecisos en els darrers dies de campanya podrien alterar unes previsions tan ajustades, si es confirmen les tendències apuntades en els primers dies de campanya: estabilitat del PP, descens del PSOE i de Ciudadanos, i ascens de Podemos.

Sobre els diferents factors del  possible comportament electoral recollim  els articles de José Fernández Albertos, Oriol Bartomeus, Carles Castro, Ignacio Varela, José Juan Toharia, Lluís Orriols,  Carlos Sánchez i Enrique Gil Calvo.

Sobre l’evolució de la campanya hem seleccionat articles d’Ignacio Varela, Soledad Gallego-Díaz, Manuel Arias Maldonado, Mariam Martínez-Bascuñán; Enric Juliana, José Antonio Zarzalejos i Víctor Lapuente.

Una visió prospectiva dels possibles escenaris és desenvolupada per una nota d’anàlisi d’Agenda Pública i en un article d’Andrés Ortega. Sobre pactes i coalicions, veure la revisió dels pactes autonòmics i municipals de María Ramos i Pablo Simón, així com la presentació de l’experiència alemanya que fan Francisco Sosa Wagner i Ígor Sosa Mayor.

La situació política catalana entre el 27-S i el 20-D mereix una atenció especial. Hem recopilat les enquestes publicades, tant sobre les eleccions generals com sobre unes hipotètiques eleccions al Parlament de Catalunya en cas que fracasés la investidura d’un nou president de la Generalitat.

També hem seleccionat els  articles de Roger Palà i de Silvia Clavería i Edgard Rovira que analitzen el comportament electoral dels votants independentistes.

Sobre la complexa situació política catalana hem triat una altra nota d’anàlisi d’Agenda Pública i els articles d’Oriol Bartomeus, Joan Tapia, EnriC Juliana, Josep M.Vallès,  Rafael Jorba i Enric Company.

Finalment, podeu trobar una síntesi del Taller de Política dedicat a les eleccions del 20-D a Catalunya, amb Astrid Barrio, Joan Marcet i Jordi Mercader a la nostra pàgina web: https://tallerdepolitica.org/2015/12/del-27s-al-20d-catalunya-i-espanya-en-transit/

Veure DOSSIER

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.