Focus electoral 11 i 12: eleccions generals i situació política catalana

Tal com us haviem anunciat us adjuntem els números 11 i 12  del Focus Electoral 2015 , que recopilen enquestes i articles sobre les eleccions generals a Espanya (nº 11) i sobre la situació política catalana (nº 12).

El “Focus Electoral” 11, dedicat a les eleccions generals del 20-D, hem prescindit de recopilar una per una les enquestes publicades i hem optat per recòrrer als treballs que ofereixen un promig dels sondejos, concretament els elaborats per  El Español (Kiko Llaneras)Political Markets, El Electoraleldiario.es …, que confirmen la tendència de substitució del bipartidisme PP-PSOE per un cuadripartidisme amb la incorporacióWoolrich Parka Damen Woolrich Parka Männer de Ciudadanos i Podemos com a forces polítiques electoralment rellevants. A l”hora de tancar aquesta recopilació, d”aquestes quatre forces,  el PP sembla tenir un avantatge consolidat, amb un vot estimat  entorn del 27%  (109-128 diputats); mentre que el PSOE malda per conservar el segon lloc, amb una estimació entorn del 22-24% (78-97 diputats). Per la seva banda,  Ciudadanos (17-19% i 53-69 diputats) hauria avançat clarament Podemos (13-14% i 33-48 diputats), en la disputa entre els partits emergents. Aquesta foto fixa és susceptible de variacions significatives fins el dia de les eleccions, a la vista de la volatilitat electoral, tot i que l”evolució de les darreres setmanes indica una estabilització a l”alça del vot del PP, la dificultat del PSOE per superar les actuals expectatives, la tendència sostinguda del creixement de Ciutadans i un estancament de Podemos.

Una mirada general sobre el panorama apuntat per les enquestes el podem trobar als articles de José Juan Toharia, Juanma Romero, Ignacio Varela, “Fray Poll”, Daniel Fuentes i Enrique Cocero. Especialment recomanable és l”anàlisi de l”enquesta del CIS de l”equip de Piedras de Papel (Sebastián Lavezzolo, Sandra León, Marta Romero i Alberto Penadés).

Sobre les expectatives i les perspectives dels partits polítics recollim els anàlisis generals de Jorge Galindo, d”Elsa García de Blas i Juan José Mateo; una comparació de les evolucions divergents de Ciudadanos i Podemos (Sandra León); i els comentaris específics sobre el Partit Popular (Enric Juliana, Oriol Bartomeus, Esteban Hernández i Lluís Orriols), el PSOE (Ignacio Varela), Ciudadanos (Marta Romero, Ignacio Varela, Ignacio Jurado i Sebastián Lavezzolo) i Podemos (Enric Juliana i Pablo Simón).

En relació al clima polític són d”interés les reflexions de Josep Ramoneda i Carles Castro sobre les expectatives de canvi vinculades a aquestes eleccions. La incidència del 27-S català i del terrorisme gihadista és valorada per Enric Juliana i Ignacio Varela.

També al recordar els online casino efectes del sistema electoral, especialment del caràcter provincial de les circumscripcions que redueix sensiblement la competència electoral, de manera que en el moment de la convocatòria pot donar-se per segura l”elecció d”uns 100 diputats (Kiko Llaneras). Com tampoc és un tema menor les greus dificultats per exercir el seu dret a vot dels gairebé dos milions d”electors residents a l”estranger (Miguel Ángel Presno).

Finalment, recollim l”anàlisi de prospectiva d”Agenda Pública sobre els escenaris postelectorals, en el que aventura com a situació més probable un govern en minoria del PP amb el recolzament extern de Ciudadanos.

Descarregar el Dossier 11

 

En el segon Focus Electoral posterior al 27-S es recullen les darreres enquestes publicades sobre la situació política catalana i les eleccions generals a Catalunya, entre les que destaca el sondeig anual de l”ICPS pel seu anàlisi del comportament electoral del 27-S. El conjunt d”aquestes enquestes reflecteixen la situació d”impasse  provocada pel resultat electoral i per la incertesa sobre la governabilitat del país, amb efectes deflacionistes sobre l”impuls independentista.

La metamorfosi del mapa polític català és analitzada per Carles Castro i Enrique Cocero, mentre que José Juan Toharia comenta el reflux de l”independentisme, i Jorge Galindo, Guillem Vidal Lorda i Antoni-Ítalo de Moragas diseccionen les característiques del vot independetista.

Sobre la complexa situació política derivada de les eleccions del 27-S i condicionada per les properes eleccions generals, destaquem les visions generals que signen Jordi Borja, Josep Ramoneda, Jordi Amat i Lluís Bassets.

Un indici recurrent d”aquesta complexitat és la querella -encara!- sobre com interpretar els resultats electorals (Cesáreo Rodríguez Aguilera). Però el focus principal d”atenció es centra en l”acceleració del procés independentista provocada per la resolució parlamentària aprovada per JxS i la CUP i en les perspectives de governabilitat, centrades de moment en la hipòtesi d ela investidura d”Artur Mas com a president de la Generalitat.

Sobre l”acceleració del procés independentista hem recopilat articles d”Enric Fossas, Enric Juliana, Josep Maria Vallès, Josep Ramoneda, Ferran Requejo, Kepa Aulestia, Argelia Queralt, Lluís Bassets, Jordi Mercader, Borja de Riquer i també el significatiu editorial de La Vanguardia: “La rectificació”.

Sobre les negociacions per investir Mas i les perspectives de governabilitat, veure els articles d”Astrid Barrio, Roger Senserrich, Enric Juliana, Llàtzer Moix, les impagable cròniques de Roger Palà, l”anàlisi del col·lectiu “El Pati Descobert” i l”intercanvi d”articles entre Andreu Mas-Colell i Julià de Jódar.

Els efectes d”aquesta situació sobre els partits polítics catalans són descrits per Sergi Picazo. La mutació precipitada de CDC és analitzada per Oriol Bartomeus i Enric Company. L”estratègia d”ERC és comentada per Roger Palà i Bartomeus. I, finalment, Astrid Barrio intenta esbrinar els objectius de la CUP, sobre els que ens il·lustra un article conjunt d”Anna Gabriel, Benet Salellas i David Fernández.

Aquest Focus Electoral es tanca amb dos articles sobre les eleccions generals. Ignacio Varela destaca el papare central de Catalunya en aquestes eleccions. I Roger Senserrich especula sobre un escenari postelectoral que faciliti la resolució de l”actual conflicte entre Catalunya i Espanya.

Descarregar el Dossier 12

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.