Focus electoral 2015 (4)

És gairebé impossible endinsar-se en la prospectiva de les eleccions municipals i autonòmiques del mes de maig sense tenir molt present el context polític general espanyol, en un moment en que s’estan operant canvis molt significatius en les preferències dels electors.

Per això comencem aquest Focus Electoral amb una recopilació de les enquestes més recents sobre les eleccions generals (NC Report, Celeste-Tel, Metroscopia i Gesop), que confirmen   un futur escenari espanyol amb quatre partits rellevants: un PP que segueix baixant, un PSOE anèmic, un Podemos que sembla haver perdut impuls i uns Ciudadanos que emergeixen com la força de moda. També recollim algun dels primers  anàlisis postelectorals de les eleccions al Parlament d’Andalusia (José Pablo Ferrándiz),  en tant que simptomàtiques de les tendències generals.

La majoria dels  anàlisis i comentaris generals segueixen centrats en escrutar les forces emergents (Sandra León, Esteban Hernández, Sebastián Lavezzolo), però, mentre que Podemos (Pablo Simón, Ignacio Urquizu, José Ignacio Torreblanca, Politikon) ha estat observat pel dret i pel revés, ara és el moment d’esbrinar les característiques i el potencial de Ciudadanos (José Juan Olivas, Marta Romero) que probablement estigui en condicions de jugar un paper polític més actiu en el joc dels acords i coalicions que requerirà l’escenari més obert que s’anuncia (Ignacio Urquizu, Francisco Camas). En tot cas, està per veure com es traduiran els vots dels nous actors en escons,  donades les característiques del sistema electoral de base provincial (Enrique Cocero/José Barros). Simultàniament, IU y UPyD veuen amenaçada seriosament la seva supervivència electoral (Pablo Simón).

Tot i la sobtada atonia de la política catalana, també prestem atenció a l’actual moment (Edgard Rovira/Silvia Claveria), caracteritzat per unes eleccions anunciades amb mesos d’anterioritat i sobre les que planen dubtes sobre la seva realització en la data proclamada i sobre el seu significat polític (Carles Castro)

En relació a les eleccions municipals a Catalunya recollim la darrera enquesta publicada sobre Barcelona (Sigma Dos), que confirma el pronòstic d’una major fragmentació i de la necessitat de complexes aliances per fer possible la governació de la ciutat. Hem seleccionat també alguns   comentaris que emmarquen les muncipals en el quadre general (Enric Company) i en destaquen el seu caràcter de primàries (Josep Gisbert). Especialment interessant és la sèrie publicada per Jaume V.Aroca analitzant les expectatives i el potencial  de les diverses forces polítiques catalanes.

Sobre les eleccions autonòmiques a tretze de les comunitats autònomes espanyoles donem notícia d’una enquesta a totes les autonomies (NC Report) i d’altres d’específiques sobre les comunitats de Madrid (Sigma Dos, Metroscopia) i de València (Sigma Dos), les més rellevants per copsar el canvi polític en curs. Totes aquestes enquestes segueixen la pauta general en pronosticar la baixada simultània de PP i PSOE i l’aparició amb força de Podemos i Ciudadanos (José Ignacio Varela), tot i que amb diferències importants entre Comunitats: segons  l’enquesta de NC Report la suma de PP i PSOE oscil·laria entre el 75% de Castilla-La Macha o Extremadura i el 21% de Navarra; i la de Podemos i Ciudadanos, del 33% de Madrid al 15% de La Rioja.  També és destacable l’impacte de les noves forces polítiques en les autonomies amb partits nacionalistes i regionalistes.

Finalment, sobre les eleccions municipals hem recopilat unes poques enquestes relatives a les grans capitals espanyoles que no desdiuen les tendències apuntades a : Madrid, Sevilla, Bilbao (Sigma Dos) i València (NC Report)

Poden espigolar-se enquestes i més enquestes a les pàgines webs especialitzades en recopilar sondejos com El Electoral o Electomania.

Quan finalitzi el termini autoritzat per publicar enquestes actualitzarem aquest Focus Electoral amb els nous sondejos coneguts.

Podeu llegir tot el Dossier aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.