Taller d’idees sobre llenguatge i política (sobre “Podemos”)

Després de 3 cursos de rodatge, el Taller de Política i el seu Club de Lectura torna a posar-se en marxa.  Mantenim intacte el propòsit del primer dia: contribuir a reflexionar sobre la crisi de la política democràtica i a conèixer i debatre  les propostes de reforma i regeneració democràtiques. Pensem que els esdeveniments d’aquests últims anys confirmen l’opció que vam triar: han proliferat diagnòstics de diversa índole sobre la crisi de la democràcia representativa i de les seves institucions; i també, propostes de reformes més o menys solvents. Però el que és més rellevant és que les iniciatives reformistes han arribat finalment a l’agenda dels actors polítics i, fins i tot, han aparegut nous actors orientats específicament a la reforma de la política.

La densitat de propostes en circulació, així com l’acceleració del calendari, ens han portat a introduir un canvi metodològic important en el funcionament habitual del Club de Lectura. Fins ara havíem funcionat a partir d’un llibre concret sobre el que proporcionàvem un dossier, que era debatut en una sessió amb l’autor (quan era possible) o amb un ponent qualificat. Aquest curs procurarem que el centre sigui un tema concret (una proposta de reforma específica o un aspecte rellevant d’un problema) sobre el que suggerirem materials de lectura (llibre, document, dossier …) i organitzarem un debat obert amb un o diversos ponents.

Així, us proposem un curs centrat exclusivament en la temàtica de la regeneració democràtica, amb formats variats i amb la participació d’autors i analistes preferentment joves … En definitiva, més taller que mai i més oberts a nous enfocaments.

Per començar el nou curs us proposem una aproximació a la relació entre llenguatge i política,  a partir d’un anàlisi  d’Antoni Gutiérrez-Rubí sobre l’impactant sorgiment de Podemos: “Què li deu Podemos al nom de Podemos?” (en els propers dies rebreu el dossier habitual).

Us deixem aquí la presentació d’Antoni Gutiérrez-Rubí:

 

Us adjuntem un dossier sobre Podemos, composat de 32 articles publicats en els quatre darrers mesos, bàsicament en els blogs d’anàlisi política (Politikon, Agenda Pública, Piedras de Papel, Cercle Gerrymandering, Café Steiner, Micropolítica …). El dossier s’inicia amb un article premonitori de Pablo Simón i continua amb set apartats dedicats respectivament a l’aparició d’un tercer eix electoral (elits o casta/poble), a la transformació d’un moviment en partit, a la comunicació política de Podemos, a les eleccions europees de maig de 2014, als electors de Podemos, a l’impacte en el conjunt del sistema polític i, finalment, a les contradiccions de la nova formació política.

DOSSIER PER AL DEBAT

 

2 respostes a «Taller d’idees sobre llenguatge i política (sobre “Podemos”)»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.