Manuel Castells: “Redes de indignación y esperanza”

El proper 24 de gener, el Club de lectura debatrà entorn del llibre de Manuel Castells, “Redes de indignación y esperanza. Los movimientos sociales en la era de Internet” (Alianza Editorial. Madrid, 2012). Si voleu fer-ne un tast podeu llegir un article recent de Castells, Moviment i política, publicat a La Vanguardia (1-12-12). La trobada es farà a la llibreria La Central (Mallorca, 237), a les 19.30 hores i amb la puntualitat habitual.

El llibre

Va ocórrer quan ningú ho esperava. En un món en plena crisi econòmica, el cinisme polític, la buidat cultural i la desesperança, simplement va ocórrer. Connectades a través de les xarxes socials d’Internet, les persones van començar a agrupar-se en aquests espais d’autonomia i, des de la seguretat del ciberespai, van passar a ocupar els carrers i a elaborar projectes lligats a les seves veritables preocupacions, per sobre de les ideologies i dels interessos dominants, reclamant el seu dret a fer història. En tots els casos van ignorar als partits polítics, van desconfiar dels mitjans de comunicació, no van reconèixer cap lideratge i van rebutjar tota organització formal, debatent col·lectivament i prenent les seves decisions en assemblees locals i a traves d’Internet. Des de Tunísia i Islàndia fins a la revolució egípcia i el moviment Ocupar Wall Street, passant pels indignats a Espanya, Manuel Castells llança llum sobre aquests moviments la seva formació?, la seva dinàmica, els seus valors i les seves perspectives de transformació social, que han arribat a aconseguir a 82 països. Al fil del seu aclaridor i apassionant anàlisi, identifica les noves vies del canvi social que han sorgit en aquest segle i planteja hipòtesis sobre les seves implicacions pràctiques.

Per què aquest llibre?

Un cop aterrats en la complexa situació catalana i espanyola, us volem proposar un canvi de rasant per endinsar-nos en el terreny ple de possibilitats i d’incògnites de les noves formes de fer política. Concretament, en els moviments socials que, amb la utilització dels nous mitjans de comunicació, impulsen processos polítics de canvi, tot desbordant els marcs convencionals de la política democràtica.

 

Materials sobre el llibre

Introducció al debat, al blog d’Ismael Peña: “Por qué y para qué los movimientos sociales”

Crònica de l’acte per part de “Políticos en Red“.