Taller de ideas

Què és el Club de Lectura?

La seva naturalesa

El Club de Lectura vol ser  un àmbit senzill i amable per promoure un debat serè i enraonat sobre el futur de la democràcia. Per participar-hi només cal compartir aquest interès i està disposat a llegir i debatre amb esperit obert i tolerant.

Un esperit que s’identifica  amb aquesta sentència de George Steiner:
Ball Gown Wedding Dresses
Beach Wedding Dresses
“La meva política pot resumir-se en l’intent de recolzar tot ordre social capaç de rduir, ni que sigui marginalment, la quantitat d’odi i de dolor en l’existència humana. De garantir la intimitat i un espai per a l’excel•lència. Em consdiero un anarquista platònic. No una papereta electoral”

Aquest club no pretén ser un seminari especialitzat, tot i que Cisco 810-420 acudirem a autors i especialistes solvents. Ni una escola de formació, tot i que ens anima un afany d’aprendre cooperativament. Ni un grup d’autoajuda, tot i que no deixa de ser una mesura vagament terapeútica proposar un espai enretirat del soroll mediàtic.

El seu objecte

Es tracta d’un club temàtic, centrat en els problemes de la democràcia, que neix de la preocupació per la creixent desconfiança vers la política democràtica, expressada de múltiples Cisco 100-101 formes, i que erosiona la seva legitimitat, tot obrint les portes a l’ascens dels populismes.

La proposta de llegir, pensar i debatre sobre aquest tema és una manera de no conformar-se amb els diagnòstics fàcils que criminalitzen la política i de sospitar de les solucions simplistes i miraculoses que semblen pretendre substituir la política pel moralisme.

Per tant, més enllà de centrar exclusivament l’atenció sobre els actors polítics, volem fer-nos càrrec també de les noves condicions, del nou context, en el que s’haurà de realitzar en el futur la política democràtica. En definitiva, es tracta de plantejar-se la qüestió de com actuar amb raonable grau d’eficàcia en un món complex –que s’ha de copsar i comprendre- sense perdre la legitimitat que dóna sentit a la política democràtica.

Per això, l’activitat del club s’ha iniciat amb un llibre de Daniel Innerarity, “El futuro y sus enemigos”, que va directament al cor d’aquesta qüestió: com comprendre i convertir la informació ingent en coneixement útil per l’acció?; com decidir en un context amb més actors, més informats i amb més recursos per condicionar la política?; com es solventa la responsabilitat política en aquest marc tan complex?

Els criteris de programació del club procuraran equilibrar l’interès per descobrir i debatre sobre noves tendències en els diversos àmbits que interactuen amb la política, amb la conveniència de contemplar l’impacte d’aquestes tendències en els nostres contextos històrics i geopolítics i, també, amb el propòsit d’enllaçar amb els referents bàsics del pensament il•lustrat i emancipador.

El seu funcionament

La dinàmica del club s’inicia amb la proposta de lectura d’un llibre o, quan s’escaigui, d’un document. La proposta anirà acompanyada d’una presentació i d’uns materials complementaris per ajudar a reconèixer l’autor i contextualitzar l’obra. Es procurarà deixar un marge d’entre quatre i cinc setmanes per a la lectura del llibre abans del debat presencial. Entretant estarà obert en aquesta pàgina web un fòrum permanent per canalitzar els comentaris dels participants. Finalment, es celebrarà un debat presencial amb la participació d’un ponent (habitualment a la llibreria La Central del carrer Mallorca de Barcelona). Els materials originats al llarg de tot aquest procés seran arxivats en el web del Taller de Política.¿Qué es el Club de Lectura?

Naturaleza

El Club de Lectura quiere ser  un ámbito sencillo y amable desde donde promover un debate sereno y razonado sobre el futuro de la democracia. Para participar en el mismo tan sólo  debe compartirse este interés y estar dispuesto a leer y debatir con espíritu abierto y tolerante.

Un espíritu que se identifica con esta sentencia de George Steiner: “Mi política puede resumirse en el intento de apoyar a cualquier orden social capaz de reducir, siquiera marginalmente, la cantidad de odio y de dolor en la existencia humana. De garantizar la intimidad y un espacio para la excelencia. Me considero un anarquista platónico. No una papeleta electoral.”

Este club no pretende ser un seminario especializado, aunque acudiremos a autores y especialistas solventes. Ni una escuela de formación, aunque nos anima un afán de aprender colectivamente. Ni un grupo de autoayuda, aunque no deja de ser una medida vagamente terapeútica proponer un espacio apartado del ruido mediático.

Objeto

Se trata de un club temático, centrado en los problemas de la democracia, que nace de la preocupación por la creciente desconfianza hacia la política democrática, que se expresa de múltiples maneras y que erosiona su legitimidad, abriéndose así las puertas al ascenso de los populismos.

La propuesta de leer, pensar y debatir sobre este tema quiere ser un modo de no conformarse con los diagnósticos fáciles que criminalizan la política y de sospechar, a su vez, de las soluciones simplistas y milagreras que parecen pretender sustituir la política por el moralismo.

Por consiguiente, más allá de centrar exclusivamente la atención sobre los actores políticos, queremos hacernos cargo de las nuevas condiciones, del nuevo contexto en el que se tendrá que desarrollar la política democrática en el futuro. En definitiva, se trata de plantearse la cuestión de cómo actuar con un grado de eficacia razonable en un mundo complejo -que hay que captar y comprender- sin perder la legitimidad que da todo su sentido a la política democrática.

Por ello, la actividad del club de lectura se ha iniciado con un libro de Daniel Innerarity, “El futuro y sus enemigos”, que va directamente al corazón de esta cuestón: ¿Cómo comprender y convertir la información ingente en conocimiento útil para la acción? ¿Cómo decidir en un contexto con más actores, más informados y con más recursos para condicionar la política? ¿Cómo se solventa la responsabilidad política en este marco tan complejo?

Los criterios de programación del club procuraran equilibrar el interés por descubrir y debatir sobre nuevas tendencias en los diversos ámbitos que interactuan con  la política, con  la conveniencia de contemplar el impacto de dicahs tendencias en nuestros contextos históricos y geopolíticos y, también, con el propósito de enlazar con los referentes básicos del pensamiento ilustrado y emancipador.

Funcionamiento

La dinámica del club se inicia con la propuesta de lectura de un libro o, cuando sea oportuno, de un documento. La propuesta irá acompañada de una presentación y unos materiales complementarios para ayudar a reconocer el autor y contextualizar la obra. Se procurará dejar un margen de entre cuatro y cinco semanas para la lectura antes del debate presencial, período en el que estará abierto en esta página web un foro permanente para canalizar los comentarios de los lectores. Finalmente, se celebrará un debate presencial con la participación de un ponente (habitualmente en la librería La Central de la calle Mallorca de Barcelona). Los materiales originados a lo largo del proceso serán archivados en la página del Taller de Política.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada