FOCUS PRESS 194

 

EL CORONAVIRUS

La desigual evolució de la pandèmia a nivell global presenta avui dues cares: l’expansió descontrolada en moltes zones de l’Amèrica del Nord i del Sud, i els primers rebrots en les zones que ja estan en plena desescalada:

Al mateix temps, es segueixen amb la màxima atenció els progressos de les recerques per assolir una vacuna eficaç contra el virus, en un procés complex on es barregen els interessos de la indústria farmaceútica i els dels poders públics a diversos nivells:

I continuen publicant-se papers que avaluen la gestió d’aquesta emergència sanitària a nivell global i en països específics:

Pel que fa a la valoració de la gestió en el cas espanyol, s’ha publicat la segona part del llibre blanc de la pandèmia del diari El País, dedicat a la gestió de les dades. També les valoracionsde Victoria Fumanal i Antonio Martínez Ron:

PANORAMA GLOBAL

És raonable pensar que el sotrac provocat per la pandèmia influeixi significativament en la correlació de forces en l’àmbit internacional, accelerant probablement les tendències que ja es venien manifestant. Ramón González Férriz n’esbossa un primer dibuix,  amb l’interrogant sobre quina proporció tindrem de riscos i d’incerteses, i apuntant quatre fets probables: l’injecció massiva de diners per salvar el sistema; que  la Unió Europea serà  l’àrea més partidària de la globalització, a la vegada que  es beneficiarà  de la relativa desglobalització ; que la Xina entrarà en conflictes que no serà capaç de controlar; i que la dreta autoritària perdrà vigor, però no rellevància:

En el centre d’aquesta evolució global hi ha la possibilitat que la competència entre els Estats Units i la Xina acabi en una confrontació que inauguri una etapa de nova guerra freda:

Però, simultàniament, es perfilen altres línies de fractura, com l’enfrontament entre la Xina i la Índia …:

O el creixent distanciament entre els Estats Units i la Unió Europea, amb una especial fixació de Donald Trump contra Alemanya:

Sobre la situació de la Xina i  i l’orientació de la seva política exterior:

Als Estats Units,  conforme es va acostant la data de les eleccions presidencials, Donald Trump es troba en dificultats per remuntar la seva campanya, erosionat pel descontrol de la pandèmia en alguns estats, la profunditat de la crisi econòmica i la reacció ciutadana contra la violència policial, que ha tornat a posar en primer pla la qüestió del racisme de la societat americana:

L’aparició d’un nou llibre d’un republicà hipercrític amb Trump (John Bolton: The Room Where It Happened) pot ser interpretat com un nou signe de la reprovació de Trump cada cop més patent de l’establishment republicà i del Deep State:

En tot cas, aquest distanciament final de molts dels que han col·laborat fins ara amb la forassenyada presidència Trump, no els exclou de la seva responsabilitat per haver-ho permès, com ha denunciat Anne Applebaum en un article magistral que vam recomanar en el Focus Press 191  i que ara s’ha publicat en versió castellana a El País:

LA RESPOSTA EUROPEA

L’evolució del panorama internacional obliga  la Unió Europea a dotar-se d’una política exterior pròpia potent que l’afirmi com un actor diferenciat, capaç d’emancipar-se de la tutela dels Estats Units i d’afrontar per si mateixa les dificultats i contradiccions inherents a una participació activa en la redefinició de l’ordre global:

Les perspectives d’assolir un  acord sobre el Pla de Recuperació segueixen sent cautament optimistes, pendent de trobar una fórmula que asseguri que els seus recursos s’orientin a promoure plans econòmics de futur i no a finançar el dèficit públic:

L’expectativa que Nadia Calviño sigui elegida nova presidenta de l’Eurogrup, és un bon motiu per valorar la influència espanyola a les institucions de la Unió, així com l’estratègia per incrementar-la:

Atenció a l’enquesta del European Council for Foreign Relations sobre l’Europa del coronavirus: com l’opinió pública europea percep la crisi del coronavirus i valora la gestió que n’han fet els poders públics, que posa de manifest una desconfiança generalitzada en els governs i en les institucions de la Unió, especialment accentuada a països com Espanya, però que al mateix temps demana avançar més en la integració europea:

LA SITUACIÓ A ESPANYA

Conforme passen els dies sembla que la política espanyola està connectant paulatinament amb la realitat i que es va rebaixant el to  de la crispació política. Així, es van produint acords socials importants sobre la renovació dels ERTE o acords polítics sobre la regulació de la nova etapa de normalitat. Probablement sigui l’efecte d’una opinió pública incòmoda amb el guirigall partidista i, sobretot, de l’exigència d’afrontar amb un mínim d’unitat la negociació amb la Unió Europea de cara a la reconstrucció econòmica:

La imposició del principi de realitat té conseqüències en les orientacions  estratègiques de les diferentes forces polítiques i en les seves aliances. Com també altera la lògica de la governança del país l’evidència que pot ser més eficaç governar amb la col·laboració dels governs autonòmics:

No falten, però, temes que ajuden  a mantenir el caliu de la confrontació: des de la permanent ombra de sospita sobre la gestió governamental de l’estat d’alarma per part del PP i Vox a les iniciatives per investigar al Rei emèrit o per ressuscitar el tema dels GAL per atacar Felipe González …:

Sense oblidar que estem en plena precampanya de les eleccions gallegues i basques, sobre les que les enquestes publicades preveuen la ratificació de la majoria de Feijoó a Galícia ( enquesta del CIS) i la victòria del PNB al País Basc que, així, podria repetir l’actual coalició governamental amb el PSE (enquestes del CIS i de Celeste-Tel).

Tanmateix, les millors energies estan centrades en dissenyar, negociar, acordar i aplicar polítiques per resistir l’impacte econòmic de la crisi (amb una estimació molt severa del FMI) i per iniciar una recuperació vigorosa i, més enllà, per afrontar les reformes que permetin les transformacions necessàries del nostre sistema productiu i del nostre Estat de benestar:

D’entre les noves orientacions de política econòmica que es van proposant, destaca el creixent consens entorn la necessitat d’una política industrial:

… I A CATALUNYA

Mentrestant, a Catalunya l’assumpció del principi de realitat sembla anar amb més retard, com apunta l’editorial de la revista política&prosa que considera urgent superar l’actual etapa de bloqueig polític  i  de parálisi governamental per reconnectar-se a la realitat del país i del nostre entorn:

Sobre els episodis més recents de la desorientació del món independentista i la seva repercussió en el Govern de la Generalitat:

I sobre les iniciatives polítiques per deixar enrere l’etapa del procés i trobar terra ferma (Antoni Bayona, dixit):

REFLEXIONS DIVERSES

En l’habitual calaix de sastre final proposem aquesta setmana una entrevista al filòsof Santiago Alba Rico sobre els temps estranys de la pandèmia;  un article de Ricard de Querol sobre el nou llibre d’Ivan Krastev (Ya es mañana. Cómo la pandemia cambiará el mundo); un comentari de Marco Damiani sobre el populisme d’esquerres; i, per últim, la glossa de Jorge del Palacio del pensament de Norberto Bobbio:

ARTICLES ESPECIALMENT RECOMANATS

(1) Caroline CHEN, “How — and When — Can the Coronavirus Vaccine Become a Reality?” a ProPublica (17-06-20)

(2) Kiko LLANERAS, “El libro blanco de la pandemia/2. EL problema de usar datos del siglo pasado en una pandemia del siglo XXI” a El País (21-06-20)

(3) Ramón GONZÁLEZ FÉRRIZ, “Así será el mundo después del confinamiento” a El Confidencial (24-06-20)

(4) Javier SOLANA/Óscar FERNÁNDEZ, “Evitemos una nueva Guerra Fría” a Project Syndicate (19-06-20)

(5) Andrew COHEN, “The slow-moving coup against Donald Trump” a National Post (17-06-20)

(6) Pablo RUPÉREZ, “Presencia, papeles, procesos y pasta: cuatro claves para aumentar la influencia de España en Bruselas” a Real Instituto Elcano (17-06-20)

(7) Esteban HERNÁNDEZ, “La pelea por el dinero para la recuperación y el papel del PNV en todo esto” a El Confidencial (20-06-20)

(8) Antonia DÍAZ, “Política industrial:  El regreso” a Nada es Gratis (23-06-20)

(9) Editorial de política&prosa (22-06-20): “La Catalunya que necessitem

(10) Jorge del PALACIO, “Objetivo Gramsci: Norberto Bobbio y la cuestión comunista en Italia” a Letras Libres (1-06-20)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.