FOCUS PRESS 193

 

EL CORONAVIRUS

Continua el degoteig de papers que comencen a treure lliçons de l’actual experiència de l’emergència de salut pública global, com l’article d’Stewart Patrick que analitza les febleses de la cooperació multilateral i adverteix que sense el lideratge dels països més prominents és molt difícil dinamitzar les institucions multilaterals com l’Organització Mundial de la Salut:

Una altra de les preocupacions que s’expressen en la conversa pública és la incidència de les posicions i moviments  que qüestionen el paper central de la ciència i dels experts (Anna Estany/ÀngelPuyol). També, la relació entre ciència i política i la responsabilitat última en la presa de decisions (Julián Sauquillo):

En relació a les previsions de l’evolució de la pandèmia fins a disposar d’una vacuna eficaç,  s’extremen les crides a la prudència per part dels experts a la vista dels rebrots que s’estan produint en zones on s’havia retornat  a l’activitat:

Sobre la gestió de la lluita contra el virus a Espanya s’han publicat aquesta setmana dos excel·lents reportatges que permeten seguir amb detall l’evolució de la situació i de les decisions adoptades:

Més específica és l’aproximació d’Antonio Martínez Ron a la gestió dels científics i els metges amb responsabilitats públiques, com el doctor Simón:

I, des de la perspectiva de l’anàlisis de les polítiques públiques, l’article de Carles Ramió, així com el comentari de Xavier Arbós sobre la coordinació entre les administracions central i autonòmiques:

Finalment, un anàlisi sobre la configuració de l’opinió pública durant la pandèmia que destaca com la polarització política anterior determina les valoracions sobre la gestió governamental:

PANORAMA GLOBAL

La profunditat de la crisi econòmica i les prediccions sobre la recuperació centren l’atenció dels organismes internacionals (Cristalina Georgieva, Olivier Blanchard) i de les  autoritats financeres, amb pronòstics severs com els de la Reserva Federal nordamericana (Manel Pérez), i amb la preocupació pel continuat increment de la suma global de deute públic i privat (Ignacio Fariza):

Sobre la naturalesa d’aquesta crisi econòmica i la continuïtat de les tendències que van provocar la crisi financera de 2008, veure l’aportació d’Esteban Hernández. També, la interpretació de la crisi lligada a la tendència desglobalitzadora dels últims temps, amb la referència obligada a Dani Rodrik:

Als Estats Units,  la combinació de l’erràtica gestió de la lluita contra el virus, la crisi econòmica  i la convulsió provocada per la violència policial amb rerefons racista, està desbordant la capacitat del president Trump i sembla jugar  en contra de la seva aspiració de revalidar el mandat presidencial i alimenta especulacions sobre quina seria la seva reacció en cas de ser derrotat el proper novembre:

Sobre el racisme interioritzat a la societat nordamericana, veure l’anàlisi de Roger Senserrich: “El racismo sistémico consiste precisamente en eso – un mundo donde nadie es racista porque el sistema, las instituciones, discriminan por ti sin intervención directa alguna” … I sobre el racisme latent a la societat espanyola, veure la reflexió de Najat El Hachmi: “Andamos lentos con estos temas en España y no creo que la solución sea tomar el atajo de importar el debate de Estados Unidos. Mejor será que veamos nuestra propia paja, cómo en el espejo de las representaciones culturales y mediáticas, por poner un ejemplo, los otros seguimos siendo invisibles”

  • Roger SENSERRICH, “¿Qué es el racismo?” a Four Freedoms (16-06-20)
  • Najat EL HACHMI, “Tantas formas de racismo” a El País (17-06-20)

La Xina, per la seva banda, no sembla tenir cap impediment per mostrar obertament la seva cara més autoritària a Hong Kong i amb la mirada posada sobre Taiwan, al temps que arriben notícies inquietants d’un incident fronterer amb la Índia (Lluís Bassets):

Aquesta seria la visió estàndard dels grans mitjans de referència nordamericans, però Julio Aramberri considera que, en contra del clixè d’una Xina expansionista, la gran potència asiàtica estaria en una fase de replegament a la defensiva pels impactes successius de la guerra comercial i de la pandèmia del coronavirus:

En tot cas, és evident la necessitat de seguir estudiant i aprenent sobre la complexitat de la política i la societat xinesa, pel que pot ser d’utilitat la llista de novetats bibliogràfiques preparada per Brian Spivey:

LA RESPOSTA EUROPEA

A Europa la sensació d’haver superat el pitjor de la pandèmia està accelerant les iniciatives destinades a superar la crisi econòmica i a aplicar plans de recuperació. És el cas del Pla de Recuperació pilotat per la Comissió Europea que -abans d’haver superat els obstacles per a la seva aprovació- és objecte d’atenció per avaluar-ne el seu potencial:

Aquesta iniciativa ha revaloritzat el rol polític de l’eix franco-alemany com a motor de la Unió:

Però, tampoc pot oblidar-se que, malgrat les iniciatives comunitàries, persisteixen els instints nacionals, per exemple en forma d’ajudes temporals a determinats sectors i empreses, que de perllongar-se en el temps posarien en qüestió les regles fonamentals del mercat interior:

Un altre exemple d’iniciatives per  a la reconstrucicó el tenim a Itàlia amb una mena d’Estats Generals entorn de les propostes d’una comissió liderada per l’empresari Vittorio Colao:

Extramurs de la Unió, segueix pendent l’acord definitiu sobre l’aplicació del Brexit, amb unes negociacions que tot just fa pocs dies semblen haver-se desencallat, però amb perspectives pessimistes sobre una entesa satisfactòria per a les dues parts … I no deixa de ser significativa l’opinió d’Enrico Letta que considera que la Unió està sent capaç de respondre a la crisi gràcies a que el Regne Unit ja no en forma part:

Pel que fa  a la política exterior de la Unió, Nacho Alarcón informa de la reunió de ministres d’Afers Exteriors i el secretari d’Estat nordamericà que ha servir per constatar la cada cop major divergència dels plantejaments polítics dels Estats Units i la Unió. Una divergència que té com un dels punts més rellevants la relació a establir amb la Xina (Carl Bildt):

Veure també la crítica de Konstantin Bärtwald a l’orientació intervencionista de la política exterior de la Unió defensada per l’Alt Representant Josep Borrell:

Per tancar el capítol europeu, un magnífic treball d’un equip del El País, coordinat per J.A. Aunión, sobre l’extrema dreta europea i la ubicació de Vox dins d’aquest món heterogeni:

LA SITUACIÓ A ESPANYA

Cada cop hi ha més indicis que l’escalada de la tensió política– i de la crispació mediàtica i del “lawfare” que l’acompanyen-  no està aconseguint els seus objectius: el govern de coalició ha aguantat en els moments més crítics i inexorablement s’està imposant una agenda política centrada en la reconstrucció econòmica, que exigeix acords transversals i responsabilitat davant la Unió Europea, com semblen haver entès les organitzacions patronals i sindicals:

Això no treu importància però a l’hostilitat persistent  contra la coalició governamental que s’expressa amb posicionaments a favor d’una recomposició de la majoria parlamentària i, fins i tot, del govern …:

Una hostilitat que té la seva cara més agressiva en els intents de judicialitzar les decisions de l’Executiu durant la crisi del coronavirus:

A l’enrariment del clima polític també hi contribueix l’afer del Rei emèrit que deixa en situació delicada la institució monàrquica:

Però la qüestió fonamental és afrontar la recuperació econòmica, amb el doble imperatiu de mitigar al màxim els costos socials de la crisi i de adoptar mesures amb una orientació estratègica de cara el futur de l’economia espanyola: “resistir, recuperar-se, reinventar-se“, com sintetitza Antón Costas:

Entre les mesures de resistència, a més dels ERTE, destaca l’Ingrés Mínim Vital que té però una vocació més estructural d’inserir-se en l’arquitectura de l’Estat de benestar espanyol:

En tot cas, són evidents les grans dificultats d’aquesta operació de reconstrucció, en la que són imprescindibles ajudes als sectors més afectats per la crisi (turisme, automoció), al temps que s’han d’emprendre reformes inajornables, i tot plegat amb un programa de consolidació fiscal per evitar un creixement descontrolat del dèficit i del deute públic:

Per a una visió plural de la situació econòmica i de les polítiques de reconstrucció és de gran interès el llibre coordinat per Ángel de la Fuente, Toni Roldán i J.F.Jimeno:

… I A CATALUNYA

Mentrestant, a Catalunya el temps polític segueix congelat, a l’espera d’unes eleccions quina convocatòria està supeditada als interessos de l’espai postconvergent que no acaba d’aclarir-se.  En aquest impasse la confrontació entre els dos socis del Govern català ja és oberta i indissimulada i la conseqüència és la manca de l’impuls polític imprescindible per la nova etapa de reconstrucció:

REFLEXIONS DIVERSES

Per començar, dues notes interessants: la primera,  de Gilles Andreani sobre els equívocs del concepte de sobirania; la segona, de Dani Rodrik i Stefanie Stancheva que explora com hauria de ser el nou contracte social després de la pandèmia:

La polèmica política i cultural més estrident d’aquests dies gira entorn de la iconoclàstia desfermada contra  estàtues i altres símbols i manifestacions artístiques del passat. De nou, el debat sobre els usos revisionistes de la memòria històrica:

I per acabar, un recordatori de la vigència del pensament de Max Weber, en el centenari de la seva mort:

ARTICLES ESPECIALMENT RECOMANATS

(1) Stewart PATRICK, “When the System Fails” a Foreign Affairs (July/August 2020)

(2) Antonio MARTÍNEZ RON, “El doctor Simón y el vuelo de los abejorros” a vozpópuli (12-06-20)

(3) Esteban HERNÁNDEZ, “La crisis económica que viene, explicada a todo el mundo” a El Confidencial (12-06-20)

(4) Julio ARAMBERRI, “China, a la defensiva” a Revista de Libros (15-06-20)

(5) Enrique FEÁS, “Las cifras del Plan de Recuperación para Europa” al Real Instituto Elcano (15-06-20)

(6) J.A.AUNIÓN, “Vox y la ola de ultraderecha que recorre Europa” a El País (14-06-20)

(7) Esther PALOMERA, “La construcción de una mentira: del 11M al 8M” a eldiario.es (13-06-20)

(8) Ángel de la FUENTE/Toni ROLDÁN/J.F.JIMENO. La Economía española en tiempos de pandemia: Una primera aproximación. Debate. Barcelona, 2020

(9) Joan ESCULIES, “Divisió independentista a la irlandesa?” a El País (16-06-20)

(10) Gilles ANDRÉANI, “Vous avez dit souveraineté?” a Telos (12-06-20)

(11) Dani RODRIK/Stefanie STANCHEVA, “The Post-Pandemic Social Contract” a Project Syndicate (11-06-20)

(12) Mary BEARD, “La guerra de las estatuas” a Letras Libres (11-06-20)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.